Kõrge vererõhk võib mälu halvendada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil mõõdab õde vanadaami vererõhku.
Pildil mõõdab õde vanadaami vererõhku. Foto: Caro / Scanpix
Värskest uuringust selgub, et üle 45-aastastel inimestel võib kõrge vererõhk mäluprobleeme tekitada.

Mõtlemise, mälu ja kognitiivsete võimetega seotud probleeme esines sagedamini neil uuritavatel, kel oli kõrge alumine vererõhk, vahendab Reuters.

Vererõhu tõus kümne pügala võrra suurendab mõtlemisega seotud probleemide tekke tõenäosust seitsme protsendi võrra. Katsealuste füüsiline aktiivsus, haridus, kolesteroolitase, haigused ja suitsetamisharjumused tulemusi ei mõjutanud.

Pikaajalises uuringus osales 19 836 inimest, kellest umbes pooled võtsid kõrge vererõhu vastaseid ravimeid ning ligi kaheksal protsendil esines kognitiivseid probleeme.

Teste tehes leiti, et kõrge vererõhu ja kognitiivsete võimete languse vahel on selge seos.

«On võimalik, et kõrget vererõhku ennetades või ravides õnnestub ennetada ka kognitiivsete võimete langust, mis võib dementsuse tekitajaks olla,» ütles uurimisrühma juht doktor Georgios Tsivgoulis Alabama ülikoolist.

Varasemad uuringud on näidanud, et kõrge alumine vererõhk võib nõrgestada aju veresooni ja sel moel ajukahjustusi põhjustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles