HIV-nakkuse levik väheneb

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-test.
HIV-test. Foto: AFP / Scanpix

Tänavu 28. augusti seisuga on Eestis diagnoositud 270 HIV-nakatunud isikut, kelle seas oli 41 kinnipeetavat. Võrdluseks oli mullu augusti lõpu seisuga uusi nakatunuid juba 374.

Samas on Tervise Arengu Instituudi nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise
osakonna juhataja Aljona Kurbatova sõnul veel vara rääkida sellest, et elanikkonna hoiakud on muutumas ja olukord tervikuna paranemas. «Kuigi uute juhtude arv on mõnevõrra vähenenud, on see endiselt oluliselt kõrgem kui teistes Euroopa Liidu riikides,» lisas ta.

Augustikuus registreeriti Tallinnas 11 uut HIV-nakatunut, mujal Harjumaal 1, Ida-Virumaal 11 ja Lääne-Virumaal 1.

Kokku registreeriti 2009. aastal 28. augusti seisuga Tallinnas 103 nakatunut, mujal Harjumaal veel 29, Ida-Virumaal 118, Järvamaal 3, Lääne-Virumaal 1, Tartumaal 14, Pärnumaal 2.

Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 7179 inimesel, sealhulgas aids 276 inimesel.

TAI nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna juhataja Aljona Kurbatova sõnul on uute juhtude vähenemise taga tõhus ennetustöö: näiteks süstivate narkomaanide seas 2007. aastal läbi viidud uurimuse andmetel ei kasutanud 65 protsenti Tallinna ja 79 protsenti Kohtla-Järve narkomaanidest viimasel kuul teistega ühist süstimisvarustust.

«Teiseks uute juhtude vähenemise põhjuseks võib olla registreerimissüsteemi
muutus, mis rakendus alates käesolevast aastast, kuid selle ulatust on veel
vara hinnata,» ütles Kurbatova.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles