Rinnavähist päästavad tervislikud eluviisid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö juures võimlemine vähendab ametipostilt puudumiste arvu.
Töö juures võimlemine vähendab ametipostilt puudumiste arvu. Foto: Caro / Teschner
USAs avaldatud raporti kohaselt oleks ligi 40 protsenti ühendriikide rinnavähijuhtumitest ennetatavad, kui naised tervislikumat elustiili viljeleks.

Vähi vältimiseks peaksid naised oma kehakaalu kontrolli all hoidma, vähem alkoholi jooma, rohkem sporti tegema ja lapsi rinnaga toitma, vahendab Reuters.

Raport põhineb 81 uuringul, mis keskendusid elustiili ja vähi tekkimise seostele.

«Oleme nüüd kindlamad kui kunagi enne, et normaalset kehakaalu säilitades, füüsiliselt aktiivsed olles ja joodava alkoholi kogust piirates saavad naised oma rinnavähiriski tunduvalt vähendada,» sõnas raporti koostamist juhtinud doktor Martin Wiseman.

«Meie hinnangul oleks 40 protsenti USA rinnavähijuhtumitest ennetatavad, kui naised oma igapäevaelus need lihtsad muudatused sisse viiksid,» lisas Susan Higginbotham Ameerika vähiuuringute instituudist.

Raporti koostajad soovitavad iga päev vähemalt pool tundi liikuda. Mehed peaksid piirama alkoholi tarbimist kahe ja naised ühe portsjonini päevas.

Üle maailma sureb rinnavähki aastas 400 000 inimest, kellest enamik on naised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles