Kaheksa soovitust enesetunde turgutajale

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võlumari: vitamiinirikas astelpaju on tõhus palavikualandaja.
Võlumari: vitamiinirikas astelpaju on tõhus palavikualandaja. Foto: Elmo Riig / Sakala

Hallaööde ja sügisvihmade saabudes hakkavad levima külmetushaigused. Trummi ravimtaimetalu perenaise, fütoterapeut Tiiu Väinsaare näpunäited aitavad organismi kosutada ja sellega ka viirusi peletada.



1. Hoolitsege oma keha eest – olge palju värskes õhus, toituge mitmekesiselt, naerge palju ja jälgige keha hoiatusi.



2. Sööge tervislikku, puhast toitu. Tehke hommikusöök päeva tähtsaimaks toidukorraks ja võtke selleks aega! Puder kaera-, speltanisu- või mitmeviljahelvestest ja sinna peale marju, moosi, võid, kaneeli vms. Jooge klaas puhast, säilitusaineteta  mahla – väga turgutav on näiteks punapeedi- ja  sellerimahla 1:1 segu, kuhu võite maitse parandajaks lisada oma lemmikmahla. Sööge palju kodumaiseid marju ja puuvilju.



3. Varuge ja sügavkülmutage mustikaid, sest need marjad annavad elujõudu ja on eriti lastele hädavajalikud kõhukorrastajad pärast antibiootikumide tarvitamist.



4. Sööge idusid. Vitamiinirikkad mungoa ja lutserni idud on tohutud energiapommid.



5. Kui viirused hakkavad levima, varuge apteegist purpur-siilkübara ehk punase päevakübara tinktuuri ja võtke seda profülaktika mõttes hommikuti vähese veega kümme tilka. Lastele võib seda anda koguses vanus pluss üks tilk vähese kuuma veega (70 °C), et alkohol haihtuks.



6. Väga mõjusad on mesi, astelpajutooted, nõgese- või võilillejuuretee jms.



7. Kui kurk ja nina hakkavad kipitama ja enesetunne muutub kehvaks, tasub juua iisopi- või salveiteed ja teha enne magamaminekut jalgadele kuuma sinepivanni (igas koduapteegis võiks leiduda pakk sinepipulbrit). Kuivatage jalad korralikult, määrige tallad ja varbavahed Vietnami salviga, tõmmake jalga villased sokid ja pugege teki alla. Kui hästi läheb, on ärgates palju parem olemine.



8. Palavik on tegelikult meie sõber, ja kui kehatemperatuur ei ületa 38 kraadi, on seda võimalik alla võtta looduslike vahenditega. Väga tõhusad on angervaks, pärnaõis ja vaarikaleht teena; jõhvika- ja  astelpajumarjad või nende mahlad. Juua tuleb palju, ikka liitrijagu. Hea, kui hakkate pärast tee joomist higistama – see on kindel märk tervenemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles