Madal enesehinnang soodustab rasvumist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui sinu kodukandis on võimalused näiteks tervisekõnniks või välise jõusaali kasutamiseks, on risk üleliigseid kilosid koguda väiksem.
Kui sinu kodukandis on võimalused näiteks tervisekõnniks või välise jõusaali kasutamiseks, on risk üleliigseid kilosid koguda väiksem. Foto: TIM SLOAN/AFP
Värskest uuringust selgub, et lapsena madala enesehinnangu käes kannatavad inimesed on täiskasvanuna keskmisest suurema tõenäosusega ülekaalulised.

Suurbritannias 1970. aastal alustatud uuring, milles osales 6500 inimest, näitas, et madala enesehinnanguga kümneaastasi ohustab hilisemas elus liigne kehakaal, vahendab BBC News.

Londoni kuningliku kolledži uurijate sõnul kehtis see seos tugevamalt naiste puhul.

Uuringus osalenute kaalu ja emotsionaalset seisundit mõõdeti ajal, mil nad olid kümne- ja kolmekümneaastased. Selgus, et 20 aastaga võtsid liiga palju kaalus juurde eelkõige need lapsed, kes palju muretsesid, madala enesehinnangu käes kannatasid ja tundsid, et ei oma enda elu üle mingit kontrolli.

Uuringut juhtinud professor David Collier ütles, et kui seni peeti rasvumist vaid ainevahetusega seotud probleemiks, siis antud uuring näitab, et seda soodustavad ka emotsionaalsed probleemid.

Collier rõhutas, et osalejatel polnud tõsiseid psühholoogilisi häireid ning nende ärevus ja enesehinnanguprobleemid jäid normaalsetesse piiridesse.

Rasvumisevastase võitlusega tegelevasse heategevusorganisatsiooni Weight Concern kuuluv doktor Ian Campbell ütles, et on enesehinnangu ja ülekaalu seoseid ka oma igapäevatöös märganud.

«See uuring annab häirivat tõestusmaterjali sellele, et lapsepõlves kogetud psühholoogilised probleemid mõjutavad tulevikus kehakaalu ja tervist – just nii, nagu me kahtlustasime,» ütles Campbell.

«Paljudel täiskasvanutel, kellega me töötame, on selgelt emotsionaalseid ja enesehinnanguga seotud probleeme ja sageli ei allu nad ravile,» lõpetas doktor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles