Energiajoogid kulutavad energiat, mitte ei anna seda juurde

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogid.
Energiajoogid. Foto: Peeter Langovits

Tartu ülikooli kehakultuuri teaduskonna doktorant ja kergejõustikutreener Martin Mooses rääkis Vikerraadio saates «Huvitaja», et kui spordijoogid annavad kehale energiat, siis energiajoogid vastupidi kulutavad kehas olevaid energiavarusid.


Nimelt aitavad energiajoogid Moosese sõnul kulutada seda osa energiast, mida inimene tavaolekus ei mobiliseeriks. «Ilma selle energiajoogita ta tihti enda keha nii kaugele ei kurnaks,» märkis ta.

Väga palju on Moosese sõnul viimasel ajal näha energiajookide tarbimist just koolilaste seas, mis ei ole hea.

Kergejõustikutreener rääkis, et energiajoogi põhiained on tauriin ja kofeiin, mis mõlemad aitavad kehas olevat energiat kulutada ja kui pärast ei pöörata energia taastamisele rõhku, võib eriti koolilastel tekkida väga suur väsimus, keskendumishäired. Esineda võib ka hüperaktiivsust.

Kahjutud pole energiajoogid Moosese sõnul ka täiskasvanutele ning kõige ohtlikum on jällegi see, kui pärast joogi tarbimist korralikult välja ei puhata. Näiteks võib energiajook aidata autosõidu ajal und peletada või öösel töötada või õppida, kuid pärast seda tuleb oma energiavarud taastada.

Alkohol ja energiajook on Moosese sõnul väga ohtlik kombinatsioon, sest energiajoogid tõstavad tavaliselt südamelöökide sagedust ja panevad keha kiiremini käima - nii sarnaneb mõju treeningu ajal alkoholi joomisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles