Ebatervislik elustiil lühendab mehe eluiga 10 aasta võrra

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees/Scanpix

Keskealised suitsetajatest mehed, kel on kõrge vererõhk ja kõrge kolesteroolitase, riskivad värske uurimuse kohaselt oma tervetest eakaaslastest umbes 10 aastat lühema elueaga.



Suurbritannias läbi viidud uurimus hõlmas enam kui 19 000 riigiametnikku, kes olid aastatel 1967-1970 vanuses 40 kuni 69, kirjutab

BBC

.

Osalejatel mõõdeti pikkust, kaalu, vererõhku, kopsutalitlust, kolesterooli ja vereglükoosi taset,; samuti lasti neil täita küsimustik varasema terviseajaloo, suitsetamisharjumuste, tööga hõivatuse ning perekonnaseisu kohta.

42 protsenti meestest suitsetas, 39 protsendil oli kõrge vererõhk ning 51 protsendil oli kõrge kolesteroolitase veres. 2005. aastal, kui uurimuse esimesest etapist oli möödas pea 40 aastat, oli 13 501 vaatlusalust 19 000st surnud.

Oxfordi ülikooli teadlased keskendusid suitsetamisele, kõrgele vererõhule ja kõrgele kolesteroolitasemele seetõttu, et need on peamised südame-veresoonkonna haiguste riskifaktorid.

Kuid kui nad laiendasid oma uurimust ka teiste riskifaktorite võrra, nagu rasvumine, diabeet ja tööga hõivatus, selgus, et vaatlusaluste ülemise ja alumise 5-protsendilise riskigrupi (kõige rohkem vs kõige vähem riskifaktoreid) eeldatav eluiga erineb tervelt 15 aasta võrra.

Uurimuse juhtivautori dr. Robert Clarke'i sõnul võib saadud andmete põhjal öelda, et kui 50-aastane mees suitsetab ning tal on kõrge vererõhk ja kõrge kolesteroolitase, elab ta tõenäoliselt 74-aastaseks, samas kui tema terved ja mittesuitsetavad eakaaslased võivad elada 83seks.

«Kui te jätate suitsetamise maha või võtate midagi ette kõrge vererõhu või suure kehakaaluga võitlemiseks, pikendab see teie eluiga,» märkis dr. Clarke. Oluline uudis on tema sõnul ka see, et oma eluea pikendamiseks saab midagi teha ka pärast 50. eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles