Kümme soovitust koduapteeki

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahvatarkus ütleb, et parem karta kui kahetseda. Seepärast ongi praegu, enne laastavate viiruste saabumist, paras aeg kodust rohukappi täiendada. Tartu Ülikooli kesklinna apteegi juhataja proviisor Anne Viidalepp jagab näpunäiteid.



1. Immuunsüsteemi tugevdamiseks ja organismi üldise vastupanu suurendamiseks sobivad punast päevakübarat sisaldavad tabletid või tilgad



2. Esimeste külmetusnähtude leevendamiseks on tõhusad paratsetamooli sisaldavad kuumad joogid või ravimtaimedest külmetusteed.



3. Kergemate külmetusnähtude leevendamiseks võib kasutada ravimtaimedest valmistatud tilku (Carmolis) või palsameid, rindkeret ja jalataldu määrida näiteks hanerasvasalviga.



4. Köharohuks sobib rögalahtistava toimega ACC, ambroksool või mukaltiin.



5. Nohust saab kiirelt jagu, kui tarvitada C-vitamiini, E-vitamiini ja B-grupi vitamiini just nohu tekkimise päeval kindla skeemiga, mida proviisorid oskavad õpetada. Julgelt võib kasutada ka meresoolalahust sisaldavat ninaaerosooli.



6. Kurguvalu leevendavad valuvaigistava ja antiseptilise toimega imemistabletid või kurguaerosoolid.



7. Sinepiplaastrid aitavad hingamisteede põletikuliste protsesside korral parandada soovitud piirkonna verevarustust.



8. Palaviku alandamiseks sobib paratsetamool (erinevad ravimivormid lastele ja täiskasvanutele). Samal ajal juua palju, näiteks pärnaõieteed.



9. Kõhulahtisust tekitava viiruse korral soovitan kasutada piimhappebaktereid sisaldavat preparaati, mis taastab organismi normaalse mikrofloora.



10. Enesetunde kiireks parandamiseks pärast haigust sobivad vitamiinid ja mineraalainete preparaadid (Vitiron, Spektrum, Vitamaks jt) või koensüüm Q10 preparaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles