Konkurentsiamet: Torusiil on ohtlikum kui paratsetamool!

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Seoses konkurentsiameti sooviga lubada käsimüügiravimeid väljaspool apteeke müüa on teiste seas üles kerkinud küsimus, kas see poleks inimeste tervisele ohtlik. Amet ohtu ei näe.


Erinevate apteekide esindajad kurtsid augusti lõpus Postimehele, et retseptita ravimite müük tavakaupluses maksaks rahvatervisele valusalt kätte. Lätis keelati aga näiteks 1. septembrist ka apteekides käsimüügiravimite müük avatud letist, sest inimesed kippusid riigi tervishoiuspetsialistide hinnangul ostma reklaami mõjul mittevajalikke ja teinekord isegi kahjulikke ravimeid.

Konkurentsiameti peadirektor Märt Otsa sõnul pole aga retseptita ravimite müük poes sugugi ohtlikum kui apteegis. Esiteks on ka paljud apteegid tema sõnul üle läinud selveapteegi süsteemile (just sellele, mis Lätis kahjulikuks tunnistati), kus igaüks saab endale korvi laduda just neid käsimüügiravimeid, mida ta soovib, ja nii palju, kui soovib - ilma kellegagi konsulteerimata. 

Lisaks on Otsa sõnul tavapoes kättesaadavad ravimitest ohtlikumadki tooted, nagu Torusiil, süütevedelik, odekolonn. «Kui te sööte ära ploki paratsetamooli, teie elu suudetakse päästa, kui te lähete leti juurde, haarate Torusiili ja selle pudeli tühjaks joote, siis ilmselt võib hakata matuseid korraldama,» tõi Ots näite.

Samuti märkis Ots, et kes tahab ravimeid üle või valesti doseerida, võib seda teha ka praegu. 

Konkurentsiamet esitas maikuus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ettepaneku parandada konkurentsi ravimiturul, lubades käsimüügiravimeid müüa väljaspool apteeke. Ettepanek on pälvinud ministeeriumi heakskiidu ning peaks sel nädalal jõudma valitsuskabinetti. Sotsiaalministeerium aga minister Hanno Pevkuri sõnul antud ideed praegusel kujul ei toeta.

Loe samal teemal: Torusiili joomine sandistab igas vanuses lapsi 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles