Apteeker: paratsetamooli üledoseerimine on ohtlik

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteek..
Apteek.. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kui konkurentsiameti peadirektor Märt Ots rõhutas eile, et käsimüügiravimite poodidesse toomist ei saa ohtlikuks pidada, sest näiteks vabalt müüdav torusiil on palju ohtlikum kui paratsetamool, siis Apteekrite Liidu peaproviisor Kaidi Sarv kirjutab meditsiiniuudiste portaalis

mu.ee

, et selle ravimi mürgistus on mujal maailmas olnud nii mõnegi surmajuhu taga. 

«Eriti aktuaalne on ravimiohutuse probleem paratsetamooli sisaldavate ravimite korral. Inglismaal registreeritakse igal aastal umbes 500 paratsetamoolimürgistusest tingitud surmajuhtu, hospitaliseerimiste arv on seal umbes 25 000 aastas,» kirjutas Sarv.

Kanadas on paratsetamoolimürgistuste arv Sarve sõnul umbes 45 juhtu 100 000 elaniku kohta.

«Iga muudatuse tegemisel peab riik arvestama asjaolu, et isikute tervis ja elu on Euroopa Liidus esmase tähtsusega kaitstav vara. Kõik teised kaalutlused - ärilised, sotsiaalsed, isegi keskkonnaalased, tulevad alles pärast seda. Riik ei pea tagama mitte kitsalt ravimite, vaid kogu ravimabi kanali turvalisuse,» märkis peaproviisor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles