Ülekaaluliste emade tütardel algab murdeiga varem

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ema kehakaal mõjutab tütre murdeea algust.
Ema kehakaal mõjutab tütre murdeea algust. Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS
Selgub, et naise ülekaalulisus mõjutab ka tema tütre elukäiku.
Nimelt leidsid USA teadlased, et ülekaaluliste emade tütardel algab menstruatsioon kolm korda sagedamini enne 12. eluaastat kui normaal- ja alakaalus naiste järeltulijatel, vahendab Reuters.

Varasemad uuringud on näidanud, et ülekaalus naiste lapsed kalduvad ka ise rasvumisele ning ülekaalulistel tüdrukutel algab puberteet varem.

Nüüd tegid Marylandi riikliku terviseinstituudi teadlased aga kindlaks, et ülekaaluliste emade tütardel on keskmisest tunduvalt suurem tõenäosus vara algavaks puberteediks ka siis, kui nad ise ülekaalulised ei ole.

Uuringu tarbeks intervjueeriti 597 naist vanuses 22-32 aastat. Osalejatel paluti meenutada, millal neil menstruatsioon algas. Leiti, et 121 naisel oli see alanud enne 11. eluaastat, 158 osalejal 12-aastaselt, 147 naisel 13-aastaselt ja 171 vastajal 14-aastaselt või hiljem.

Uuringus osalenud naiste emadelt oli andmeid kogutud aastail 1959-1966 ning nüüd võrreldi tütarde puberteedi algust emade pikkuse, raseduseelse kehakaalu ja muude näitajatega.

Selgus, et ülekaaluliste emade tütardel algas menstruatsioon normaal- või alakaalus naiste järeltulijatega võrreldes 3,3 korda suurema tõenäosusega enne 12-eluaastat ning 2,7 korda suurema tõenäosusega 12. eluaasta jooksul.

Uurijate sõnul pole seose põhjused veel selged, kuid nad oletavad, et selle taga võivad olla näiteks emade ja tütarde sarnased söömis- ja sportimisharjumused, aga ka ema ülekaalu mõju lapse lootelisele arengule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles