Apteekrid toetavad valveapteekide rajamist maakonnakeskustesse

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valveapteek Tõnismäel.
Valveapteek Tõnismäel. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Eesti apteekreid ja apteeke ühendavad Eesti Apteekrite Liit (EAL) ja Eesti Apteekide Ühendus (EAÜ) ühinevad sotsiaalministri Hanno Pevkuri algatusega rajada üle-eestiline valveapteekide võrk ja tagada vähemalt ühe ööpäev läbi tegutseva apteegi olemasolu maakonnakeskuses.


Liidud on valmis alustama koostöös ministeeriumiga projektiga seonduvate küsimuste ja investeeringute kaardistamist ning valveapteekide võrgu rajamise projekti ettevalmistamist.

Liitude juhtide sõnul on kavandatav valveapteekide võrgu rajamine oluline samm apteegiteenuse ja ravimite kättesaadavuse parandamiseks ning juba lähitulevikus analüüsitakse, milliseid muudatusi ja rahalisi vahendeid projekti elluviimine nõuab.

«Kõige otstarbekam oleks muuta ööpäev läbi avatuks osa olemasolevaid apteeke, kuid kindlasti peame analüüsima, milliseid rahalisi või inimressursse see algatus nõuab,» ütles Apteekrite Liidu peaproviisor Kaidi Sarv.

Kaidi Sarve sõnul võimaldaks valveapteekide rajamine ravimite varustamist korraldada kontrollitult, et läbi valede hoiustamistingimuste, võltsravimite või ravimite ebaõige tarvitamise ei tekiks riski inimeste tervisele. Sarv tõi esile inimeste ootuse ravimite ostmisel nõu saada.

TNS Emori septembris läbi viidud uuringu kohaselt peavad Eesti väikeasulate elanikud käsimüügiravimite ostmisel kõige olulisemaks just apteekri soovitust (53 protsenti küsitletutest) ning sellele järgneb arsti soovitus (50 protsenti).

Kaidi Sarve sõnul on valveapteekide projekt teostatav olemasoleva ravimiseaduse piires. «Loodan, et läheme selle teemaga edasi ning see algatus ei jää raha, inimeste või erinevate arusaamade taha pidama,» avaldas Sarv lootust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles