Liikumine aitab naistel vähiga võidelda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix
Hiinlannadega tehtud uuring näitab, et juba vähesest füüsilisest aktiivsusest piisab, et end raske haigusega võideldes paremini tunda.

Uuringus vaadeldi ligi 1800 naist, kelle keskmine vanus oli 54 aastat ja kel oli diagnoositud rinnavähk, vahendab Reuters.

Leiti, et need uuritavad, kes kasvõi natuke aktiivse liikumisega tegelesid, tundsid end nii füüsilises, vaimses kui sotsiaalses mõttes paremini kui naised, kes kehale koormust ei andnud.

Uuringu viisid läbi USAs Texases asuva Vanderbilti ülikooli meditsiinikeskuse teadlased eesotsas Xiaoli Cheniga.

Kõige paremini tundsid end need naised, kelle treeningkoormus vastas USAs kehtestatud soovituslikele normidele (siia alla mahub näiteks kolm korda nädalas 45 minuti pikkuse või iga päev 20 minuti pikkuse energilise jalutuskäigu tegemine, aga ka kolm korda nädalas umbes poole tunni kaupa ükskõik millise muu kestvusspordialaga tegelemine).

Sellise koormusega treeninud naised said igapäevase elu, töö ja õppimisega kõige edukamalt hakkama. Samuti esines neil vähem stressi, nad suhtusid oma kehasse paremini ja hindasid oma suhteid kõrgemalt.

Need positiivsed mõjud säilisid ka kolm aastat pärast diagnoosi saamist, ehkki 95 protsendil naistest eemaldati vähi ravimiseks rind, 92 protsenti said kemoteraapiat ja 28 protsenti kiiritusravi.

Uurijate sõnul on see kindlaks tõestuseks oletusele, et liikumine mängib rinnavähihaigete elukvaliteedi säilitamisel olulist rolli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles