Suitsetamine rasedate hulgas kasvab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedus.
Rasedus. Foto: SCANPIX

Kui igapäevasuitsetajate arv Eestis üldiselt langeb, näitavad andmed rasedate hulgas suitsetamise populaarsuse tõusu.

Eesti sünni- ja abordiregistri andmetel kasvab iga-aastaselt rasedate seas suitsetamise populaarsus, mullu jätkas suitsetamist üle kümne protsendi tulevastest emadest.

«See on väga kummaline,» kommenteeris näitajaid tubakaekspert Andrus Lipand. «Olen kuulnud isegi seda, et mõned ämmaemad soovitavad mitte lõpetada raseduse ajal suitsetamist, vaid seda jätkata - kuigi see on vastuolus tõenduspõhiste andmetega, mida suitsetamine raseduse ajal lootele teeb,» ütles Lipand.

Tubakamürgid läbivad platsenta ning jõuavad looteni. «Need lapsed, kes sünnivad suitsetavate naiste üsast, on tihtipeale rohkem haiged, rahutud, närvilised, nutavad sageli - see ei ole midagi muud kui nikotiininälg,» kõneles tubakaekspert.

Positiivse muutusena tõi Lipand välja rahvusvahelise uuringu ESPAD 2008 andmetest välja, et 15-16-aastaste noorte seas on oluliselt langenud nende sigaretisuitsetajate arv, kes on viimase 30 päeva jooksul tõmmanud vähemalt 1 sigareti päevas. «Aga samas on oluliselt kasvanud kanepisuitsetajate osakaal.»

Suitsetajate osakaal on suurem madalama sissetulekuga inimeste hulgas ning samuti madalama haridustasemega inimeste seas. Samuti kasvab pidevalt igapäevasuitsetajate osakaal töötute seas, ulatudes möödunud aasta andmetel 52 protsendini töötute arvust. Üldse on Eestis igapäevasuitsetajaid 26 protsenti elanikkonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles