Uuring: migreeni põdejatel tekib pohmellipeavalu kergemini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

USAs tehtud uuring näitas, et migreeni põdejatel on suurem tõenäosus saada alkoholist peavalu.

Juba varasemad uuringud on näidanud, et alkohol võib migreenihoogusid esile kutsuda, kirjutab AP.

Teadlased tegid rottide peal katse, mis kinnitas, et migreeni põdejatel tekib alkoholi tarbimisele järgnenud pohmelli ajal kergemini peavalu kui neil, kes migreeni ei põe.

Uurijad selgitasid, et tihtipeale seatakse rottidel tehtud katsed kahtluse alla, kuid samas on mitmed ilmingud avastatud kõigepealt rottidel ja alles siis inimestel.

Katses osalenud rotid viidi sellisesse seisu, et neil oleks nagu migreen olnud. Kontrollgrupi rottidel migreeniseisundit esile ei kutsutud.

Migreeni puhul tekib ülitundlikkus valgusele, helile ja puudutusele. Uurijad jootsid rottidele alkoholi ja mõõtsid siis, milline oli nende valulävi, kui nende ninasid puudutati.

Migreenirottidel kasvas valu 3 - 4 tundi peale alkoholi joomist. Kontrollgrupis seda ei täheldatud.

Teadlased rõhutasid, et pohmelliga seotud peavalu põhjuseks ei olnud liiga vähene vedeliku tarbimine või alkoholi ebapuhtus, sest rotid said puhast alkoholi ja piisavalt vett.

Uurijate arvates võivad inimestel pohmellipeavalu esile kutsuda alkoholis leiduvad ained või ainevahetuses tekkivad mürgid.

Migreen ehk hemikraania on ühe- või kahepoolne  hootine peavalu, mis võib muutuda pidevaks.  Migreenil võib olla pärilik eelsoodumus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles