Papilloomiviiruse vastane vaktsiin teeb tüdrukud ettevaatlikumaks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tütarlaste vaktsineerimine emakakaelavähki põhjustava papilloomiviiruse ehk HPV vastu on muutumas üha olulisemaks kõikjal maailmas.
Tütarlaste vaktsineerimine emakakaelavähki põhjustava papilloomiviiruse ehk HPV vastu on muutumas üha olulisemaks kõikjal maailmas. Foto: Mihkel Maripuu

Inglismaal Manchesteris läbi viidud küsitlusest selgus, et kümnest 12-13-aastasest tüdrukust kaheksat paneb emakakaelavähi peamise riskifaktori, papilloomiviiruse (HPV) vastane vaktsiin rohkem mõtlema seksiga kaasnevatele riskidele.


Kuigi vaktsiiniga seoses on tekkinud kartus, et see paneb tüdrukud nooremas eas suguelu alustama, tunnistas vaid 14 protsenti 500-st küsitletust, kellele oli HPV vaktsiini pakutud, et võib selle tõttu rohkem seksuaalselt riskida, kirjutab

BBC

.

Üks viiest Manchesteri ülikooli meeskonna küsitletud tüdrukust arvas, et kõnealune vaktsineerimine on piinlik, kuna see on sugulisel teel edasikanduva haiguse vastu.

Kuid 79 protsenti tüdrukutest ütles, et vaktsineerimine tuletab neile meelde sugueluga kaasnevaid võimalikke riske. 93 protsenti arvas, et vaktsineerimine näitab, et nad hoolivad oma tervisest.

Küsitlus viidi läbi Suurbritannias rahvusliku immuniseerimiskava raames kasutatava HPV vaktsiini tootja Glaxo Smith Kline'i tellimusel. Manchesteri piirkonna tüdrukuid küsitleti enne seda, kui vaktsiin muutus kättesaadavaks.

Tegemist oli esmakordse uuringuga, mis keskendus noorte tüdrukute enda arvamusele, mitte ei küsitlenud lapsevanemaid.

Ligi 4 tüdrukud viiest ütles, et oli arutanud vaktsineerimisotsust oma vanematega ning nendest, kelle vanemad olid vaktsineerimise vastu, tunnistas 42 protsenti, et nad ise tegelikult tahtsid seda. Samas üks kümnest tüdrukust, kes pidi vaktsiini saama, ei tahtnud seda tegelikult.

Inglismaal on HPV vaktsineerimisprogrammi esimese aasta jooksul kaitsesüsti saanud umbes 70 protsenti 12-13-aastastest tüdrukutest.

Inimese papilloomviiruseid esineb üle 100 erineva tüübi. 30 - 40 protsenti viiruse tüüpidest võivad nakatada mehe ja naise suguelundite piirkondi. HPV tüübid 16 ja 18 moodustavad enamiku - ligi 70 protsendil emakakaelavähi tekitajatest ülemaailmselt. 

Eestis on kasutusel kaks inimese papilloomiviiruse (HPV) vastast vaktsiini. Mõlemad vaktsiinid kaitsevad emakakaelavähki tekitavate HPV tüüpide 16 ja 18 vastu.

Hinnanguliselt on 80 protsenti naistest 50. eluaastaks nakatunud suguelundite papilloomviirusega. Kuigi enamik HPV tüüpidest kaob ilma eriliste ilminguteta, võivad mõningad püsivamad HPV tüübid tekitada emakakaela jt suguelundite vähki või kondüloome. Igal aastal haigestub Eestis emakakaelavähki ligi 170 naist ja sureb ligi 70.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles