Külmetus sillutab teed viirustele

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis&Scanpix

Kui tugeva tervisega inimesele ei tee pisuke külmetus midagi, siis närvematel loob see soodsa pinnase nohule, kurguvalule ja palavikule.



Külmetushaigused on enamasti viirushaigused, millel piltlikult öeldes on õnnestunud organismi kaitsekilbist läbi murda ja usinalt tegutsema hakata. Külmavärinad, kipitus kurgus ja vesine nina on kõige tavalisemad ohu märgid. Arvukate nakkuste hulgas esineb tõelisi gripijuhtumeid väga harva.



Eelnimetatud haigusnähtude ja palaviku ilmnemisel on kõige targem koju teki alla jääda ja haigus läbi põdeda.


«Palavik on inimese sõber ja organismi loomulik kaitsevahend haigustekitajate vastu. Palavik elavdab immuunsüsteemi kaitserakke, takistab haigustekitajate paljunemist ning kaitseb omaenda keharakke immuunsüsteemi toodetud kaitseainete eest.



Seetõttu mõjub palaviku kiire alandamine kahjulikult. Seda tuleb teha vaid siis, kui palavik tõuseb ülemäära kõrgeks (üle 39 kraadi),» nendib perearst Kadri Ilves, kelle sõnul võib palaviku mõju kehale võrrelda ka hea pedagoogilise võttega: laps on pingutuse kaudu midagi õppinud.



Täiskasvanud, kes teevad meelepärast tööd, haigestuvad palju harvemini grippi ja viirushaigustesse, räägib arst oma tähelepanekutest. Positiivsed tunded, nagu julgus, vaimustus, usaldus ja armastus, stimuleerivad, seevastu stress, hirm, viha ja tujutus nõrgestavad immuunsüsteemi.



Tugevalt külmetunutel soovitab Ilves kohe koju minna, juua kuuma ingveri, mee ja sidruniga teed ning panna jalad sinepijalavanni, et keha kiiresti soojaks saada. Turgutavalt mõjuvad suurem kogus C-vitamiini ja natukene mett, ka küüslauk. Samuti peab palju jooma – sooja vett ja/või mahla või kuuma teed. Immuunsüsteemi toetuseks võib võtta näiteks punase päevakübara tablette ja Gripp-Heeli.



Palaviku alandamiseks (kui selleks tõesti vajadus tuleb) sobib hästi paratsetamool. Lisaks võib teha ülehõõrumisi viinaga ja viinasokke või jahedaid viinamähiseid sääremarjade ümber (viimaseid vaid juhul, kui kõrge palaviku korral ei ole käed  ja jalad külmad).



Nohu puhul tuleb alustada nina loputamisest meresoolalahusega, võib teha auruinhalatsioone. Köha korral sobivad algul väga hästi auruinhalatsioonid ning rinnamähised eeterlike õlidega. Aga kui 38,5 ja kõrgem palavik on kestnud juba üle kolme päeva, siis on esialgne põletik tõenaoliselt muutunud tõsisemaks haiguseks ning nüüd tuleks tingimata arsti poole pöörduda.



Töönarkomaane ärgitab Ilves aega maha võtma, et keha saaks taastada oma immuunsuse ja jõu: «Kui me seda ei tee, siis väga sageli saab lihtsast nohust või köhast alguse äge põskkoopapõletik, bronhiit, keskkõrvapõletik, halvimal juhul ka kopsupõletik,» hoiatab ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles