Hoiatuspildid suitsupakkidel noori ei heiduta

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringu juhi sõnul on inimesed muutunud piltide suhtes tundetuks - neid tuleks pidevalt muuta.
Uuringu juhi sõnul on inimesed muutunud piltide suhtes tundetuks - neid tuleks pidevalt muuta. Foto: AFP / Scanpix

Kuigi Inglismaal on sigaretipakkidel olnud hoiatavad, näiteks kahjustatud kopse ja südamelõikust kujutavad pildid alates 2008. aastast, ei suuna need teadlaste hinnangul noori suitsetamist katkestama.

Stirlingi ülikooli teadlased kasutasid 2800 11–16-aastaste suitsetavate, suitsu proovinud ja mittesuitsetavate laste andmeid, mis koguti riikliku uuringu raames enne, vaid hoiatavate siltidega pakkide ajal, ja pärast piltide pakenditele panekut, vahendab ERR teadusportaal.

Pärast piltide kasutuselevõttu suurenes nende mittesuitsetajatest ja katsetajatest noorte hulk, kes arvasid, et hoiatus võiks neid suitsetama hakkamisest heidutada. Suitsetajaid ei mõjutanud pildid aga peaaegu kuidagi: kui hoiatavad sildid häirisid neist 13 protsenti, siis pildid 14 protsenti.

Uuringu juhi Crawford Moodle’i sõnul oli see, et pildid suitsetajaid ei mõjutanud, küll pettumuseks, aga hea tulemus oli vähemalt, et kujutised häirisid mittesuitsetajaid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles