Uuring: kiudained aitavad kõhupekist vabaneda
Uuringus osalesid ülekaalulised teismelised, kellest osad kahe aasta jooksul uuringule eelnevast perioodist rohkem kiudaineid tarbisid, vahendab Reuters.
Selgus, et nende noorte vöökohta ümbritseva rasva hulk vähenes, samas kui kahe aasta jooksul tavalisest vähem kiudaineid tarbinud teismeliste vööümbermõõt suurenes.
Kõhurasva loetakse kõige ohtlikumaks rasvatüübiks, kuna selle vöökohale kuhjumine suurendab diabeedi ja südamehaiguste riski.
Uuringut, milles osales 85 ülekaalulist poissi ja tüdrukut vanuses 11-17 aastat, juhtis Jaimie N. Davis California ülikooli meditsiinikoolist.
Teismelised vastasid kaks aastat kestnud uuringu alguses ja lõpus oma söömisharjumusi puudutavatele küsimustikele.
Selgus, et osad noored hakkasid vaatlusaluse kahe aasta jooksul senisest rohkem kiudaineid tarbima, süües iga tuhande tarbitud kilokalori kohta keskmiselt kolm grammi rohkem kiudaineid. Rohkem oli aga neid, kellel kiudainete tarbimine umbes sama koguse võrra vähenes.
Osalejate kõhurasva uurides selgus, et neil noortel, kes kahe aasta jooksul kiudainete tarbimist vähendasid, oli selle kogus 21 protsendi võrra kasvanud. Rohkem kiudaineid söönutel oli rasva hulk aga nelja protsendi võrra vähenenud.
«Isegi väikesed muutused kiudainete tarbimises mõjutavad märkimisväärselt ainevahetust,» ütles Davis. Tema sõnul on noorte soovituslik kiudainete norm 25-30 grammi päevas.
Davis lisas, et kõhurasva märgatavaks vähendamiseks peaksid noored sööma päevas umbes kuus grammi rohkem kiudaineid.