Suudlemise tegelik eesmärk on immuunsüsteemi tugevdamine?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suudlemise tegelik eesmärk on immuunsüsteemi tugevdamine?
Suudlemise tegelik eesmärk on immuunsüsteemi tugevdamine? Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul on suudlemise tegelik eesmärk immuunsüsteemi tugevdamine, kuna huulte ja limaskestade kokku puutumisel vahetatakse suurel hulgal pisikuid ja viiruseid.

uurijad lisasid, et romantiliseks tundeavalduseks peetud tegevus arenes evolutsiooni käigus välja tervise kaitsmiseks, kirjutab The Telegraph.

«Suudlemisega antakse edasi herpesviiruste hulka kuuluvat tsütomegaloviirust. See viirus on ohtlik rasedusele, kuid kui naine saab selle varem, siis on ta organismil aega üles ehitada selle vastane kaitsesüsteem,» selgitasid uurijad.

Tsütomegaloviirus levib kehavedelike kaudu ning  jääb peale nakatumist terveks eluks organismi. Terve immuunsüsteemiga inimestel see viirus tavaliselt haigusnähte ei põhjusta. See viirus on ohtlik raseduse ajal, võib tekitada raseduse katkemist ning lootele väärarenguid.

Arstide sõnul annab selle viiruse vastu kõige parema kaitse pikaajaline partner, kellega suudeldakse pidevalt.

«Kui suhe kestab väga pikka aega ja muutub kirglikumaks, seda tugevamaks muutub naise immuunsüsteem selle viiruse vastu. Selleks ajaks kui ta rasestub, on areneva loote võimalus saada viirusnakkus minimaalne,» selgitasid uurijad.

Varasema aja uurimustes väideti, et suudlemine on evolutsiooni poolt loodud kvaliteedikontroll, kus sülg näitab viljakust, tervislikku seisukorda ning kas kahe inimese geenid sobivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles