Lasteaia basseini vesi ei vastanud nõuetele

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bassein. Illustratiivne foto.
Bassein. Illustratiivne foto. Foto: Panther Media / Scanpix

Terviseameti andmetel ei vastanud möödunud aastal veekvaliteedi osas nõuetele 124 basseini, sealhulgas ka Saaremaal Kuressaares asuv Tuulte Roosi lasteaia bassein.

Terviseameti koostatud kokkuvõttest ujulate ja basseinivee kvaliteedi kohta 2012. aastal selgub, et Tuulte Roosi lasteaia bassein ei vastanud nõuetele füüsikalis-keemiliste näitajate osas, kirjutab Saarte Hääl.

«Kõikides teistes basseinides on olemas automaatne basseinitehnika, aga Tuulte Roosi lasteaia omas mitte,» selgitas terviseameti Lääne talituse Saaremaa esinduse inspektor Urve Raag ja lisas: «Kuigi sealsel töötajal on suured kogemused, on automaatika kemikaalide doseerimisel tahes-tahtmata parem.»

«Meil ei saa automaatikat enne remonti kindlasti olema – see vajab ju ressursse. Remonti on aga oodata alles 2017. aastal,» tõdes Tuulte Roosi lasteaia juhataja.

Terviseamet tegi Eestis mullu järelevalvet 175 ujulale 290 basseiniga. Kooliujulaid oli nende seas 30, koolieelse lasteasutuse ujulaid 41, üldkasutatavaid 83 ja muid ujulaid – näiteks haiglates, sanatooriumides ja puhkeasutustes – 21.

Ei pea arvestust külastajate üle

Basseinivesi peab olema epidemioloogiliselt (nakkushaiguste levimise suhtes) ohutu ning keemiliselt kahjutu. Mikroorganismide hävitamiseks, orgaaniliste ainete jääkide kõrvaldamiseks ja vetikate vohamise takistamiseks vajab basseinivesi desinfitseerimist.

290st veekvaliteedi osas uuritud basseinist ei vastanud füüsikalis-keemiliste näitajate osas nõuetele 112, mikrobioloogiliste näitajate osas 12 basseini. Võrreldes 2011. aastaga on vee kvaliteedi osas nõuetele vastavate basseinide arv suurenenud.

Basseinivee laboratoorseid uuringuid tuleb teha vähemalt kord kuus, kolm korda päevas peab jälgima vaba ja seotud kloori sisaldust vees, vee pH-d ja hägusust. 2012. aastal ei vastanud proovivõtu sagedus nõuetele 92 basseinis. Terviseameti koostatud kokkuvõttes on öeldud, et rohkem kui pooltes maakondades leidub paar basseini, mille puhul ei vastanud nõuetele proovivõtu sagedus

Ettekirjutusi tehti ujulate omanikele üheksa ning märgukirju 20. Seoses ujulatega laekus terviseametile 14 kaebust, millest kaheksa oli põhjendatud.

Samuti nagu eelmistelgi aastatel osutus 2012. aastal ujulatele kõige suuremaks probleemiks basseinivee nõuetekohase vaba ja seotud kloori taseme hoidmine. Sagedasti ei peeta ujulates arvestust basseini külastajate üle ega peeta kinni basseini üheaegsest koormusest, mille tulemusel kannatab nii basseinivee kui ujula õhu kvaliteet.

Seotud ja vaba kloori mittevastavuse põhjustena nimetab terviseamet järgmised punktid:

  • basseini suurt koormust
  • puudulikku veevahetust ja töötlust
  • veetöötlusseadmete rikkeid
  • sageli ei lisata basseini juurde piisavalt värsket vett
  • liiga suure hulga kloori lisamist vette
  • vastavate veetöötlus seadmete puudumine või vanade seadmete kasutamine
  • töötajate puudulik väljaõpe või ebatäpsus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles