Edasi levinud rinnavähk võib vajada teistsugust ravi

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mammogramm.
Mammogramm. Foto: PA Wire /Scanpix

Suurbritannias tehtud uurimus näitas, et ligi 40 protsenti rinna vähkkasvajatest muutub  esialgsest haiguskoldest edasi levides. Teadlaste sõnul võib see tähendada ka vajadust muuta ravirežiimi.


Teadlased analüüsisid 211 vähkkasvajat, mis olid levinud rinnast kaenlaalustesse lümfisõlmedesse, kuhu rinnavähk levib umbes 40 protsendil 46 000st iga-aastaselt Suurbritannias selle diagnoosi saanud naisest, kirjutab

BBC

.

Vähirakke, mis sellisel viisil edasi levivad, on sageli rinnas olevatest raskem ravida - nii on kõige sobivama raviviisi valimine väga oluline.

Teadlased olid üllatunud, kui leidsid, et esialgsest vähikoldest edasi levides muutis haigus kuju nii paljude patsientide puhul ja nii erineval viisil. Näiteks muutus 20 östrogeeniretseptori suhtes negatiivset vähkkasvajat östrogeeniretseptori suhtes positiivseks.

Selline muutus tähendab, et teatud hormoonravi, mis esialgse kasvaja puhul poleks aidanud, võib aidata edasi levinud vähki ravida.

Teised kasvajad muutusid ÖR-positiivsest ÖR-negatiivseks, mis näitab, et neile patsientidele võidakse anda ravimeid, millest pole suurt kasu, samuti võivad nad ilma asjata kannatada kõrvaltoimete all.

Uurimuse juhtivautor dr. Dana Faratian märkis, et on oluline testida, mis tüüpi haigus on naisel lümfisõlmedes, sest see võib muuta radikaalselt ravivajadusi. Et teada saada, kuidas patsiendid saaksid antud uurimuse tulemustest kasu lõigata, oleks tema sõnul vaja nüüd kliinilist uuringut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles