Eksperimentaalne vaktsiin ravib vähieelseid muutusi suguelunditel

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Hollandi teadlaste teatel õnnestus neil ühe eksperimentaalse vaktsiiniga terveks ravida pea pooled naised, kel olid suguelunditel vähieelsed muutused. 


Uurimuse juht dr. Gemma Kenter Leideni ülikoolist märkis, et tulevikus loodetakse saada samasuguseid tulemusi ka vähihaigete naiste puhul, kirjutab

Reuters

.

Katsetatud vaktsiin erineb praegu olemasolevatest vaktsiinidest, mis kaitsevad inimese papilloomiviiruse (HPV) enamlevinud vormide eest, aidates seeläbi ennetada ka emakakaelavähki nakatumist.

Kenteri ja tema kolleegide testitud vaktsiin on loodud häbeme vähieelsete seisundite raviks. Erinevalt HPV vaktsiinist on see mõeldud juba nakatunud naiste raviks.

Enam kui 75 protsendi häbeme vähieelsete seisundite põhjustajaks on HPV-16 viirusetüvi ning keemia-, laserravi või lõikus osutub sageli ebapiisavaks.

Vaktsiini testiti 20 naise peal ning neist üheksal haiguslikud muutused kadusid.

Seejuures oli vähieelne seisund ühel paranenud naistest olnud juba 10 aastat. Kuuel naisel kahanesid kasvajalised moodustised aasta jooksul vähemalt 50 protsendi võrra ning üks suri ootamatult südamepuudulikkuse tõttu.

Kõik patsiendid, kes vaktsiini abil täielikult paranesid, olid haigusest vabad ka 24 kuu möödudes korratud kontrollis.

Sellised vähieelsed seisundid muutuvad vähiks igal aastal umbes 3200 USA naisel ning umbes 800 naist aastas sureb vähki.

Kuid vaktsiin ei andnud kõikide puhul tulemusi. Kolme ja poole aasta jooksul pärast vaktsineerimist kujunes kahel patsiendil välja vähk ning ühel naisel, kellel esialgu hakkas haigus taanduma, toimus mõne aja pärast tagasiminek.

Siiski on see Kenteri sõnul suur samm edasi ning nüüd üritatakse saavutada veelgi paremaid tulemusi väiksema vaktsiiniannusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles