Eesti võib epideemia puhkedes saada pisut seagripivaktsiini

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervisekaitseinspektsioonile on esitatud taotlus 100 000 uue gripi vaktsiini doosi kohta.
Tervisekaitseinspektsioonile on esitatud taotlus 100 000 uue gripi vaktsiini doosi kohta. Foto: AFP / Scanpix

Kuigi ravimitootjate väitel ei jõuta uue gripi vaktsiini nii palju valmistada, et täita väiksemaid või hilinenud tellimusi, on Eestil häda korral tõenäoliselt võimalik saada sel aastal ligi sada tuhat doosi.



Ravimifirma GlaxoSmith­Kline (GSK) Eesti filiaali juhataja Akshay Mody sõnul ulatuvad vaktsiini saamise järjekorrad praegu veebruari-märtsini.



«Arvestades aga Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) hiljutist uuringut, mis ütleb, et täiskasvanud inimesele piisab ka ühest süstist, võib tänu nendele riikidele, kes tellisid rohkem annuseid, vaktsiini saada rutem,» rääkis Mody. Eestis kuulub uue gripi riskigruppi ligi 350 000 inimest, nende hulgas näiteks lapsed, rasedad, kopsu- ja südamehaiged.



Tartu Ülikooli kliinikumi infektsiooniteenistuse juht Matti Maimets ütles, et kõikide märkide järgi jõuab gripp Eestisse jaanuaris ning selle kõrghetk on veebruaris. Kui Eesti vaktsiini ei saa, võib Maimetsa sõnul halvemal juhul olla tagajärjeks 500–1000 surnut.



«Kuna Eesti kogused on suurte riikidega võrreldes väikesed, siis tõenäoliselt variante on, aga tervet kogust kiiresti ei saaks,» rääkis Mody. Tema sõnul oleks häda korral võimalik GSK-lt saada sel aastal alla saja tuhande doosi vaktsiini.


Vaktsiini hind jääb 110 krooni ringi. Soomes ja Rootsis käib vaktsineerimine täie hooga ja seda tehakse riigi kulul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles