Soome medõde: seagripipaanika on ülepaisutatud

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Saviauk.
Triin Saviauk. Foto: Erakogu

Soomes Turu linnas medõe ja tervisenõustajana töötav 25-aastane Triin Saviauk arvab, et seagripipaanika on veidi põhjendamatu. Tema sõnul ennustatakse, et Soomes võib seagripi tõttu tänavu surra 40-50 inimest, samas kui tavalisse hooajalisse grippi sureb igal aastal umbes 1000 inimest.


«Meil üks arst ütles väga hästi selle gripi kohta, et tema oleks rohkem mures näiteks soomlaste alkoholitarbimise ja suitsetamise pärast, mis tõenäoliselt tapab iga aasta rohkem inimesi kui see gripp,» rääkis Saviauk.

Triin Saviauk märkis, et inimesed on Turus rahutud, sest kõik tahaks kohe vaktsiini saada - paraku vaktsineeritakse riskigruppide järgi. «Lausa võivad isegi süüdistada, et miks nemad ei saa kohe seda vaktsiini,» märkis õde.

Turu linnapildis ei ole tema sõnul seagripipaanikat märgata, näomaske ei kanta. Küll aga on Saviauk täheldanud, et inimesed tulevad vastuvõttu või helistavad varasemast palju kergemate tervisehädade korral, tundes muret, kas neilgi võib olla seagripp.

Sageli küsivad patsiendid ka uue gripi vaktsiini ohutuse kohta. «Ma ütlen, et ma ei saa vastata, sest ma ju ei tea,» tunnistas Saviauk. Tema sõnul saab küll öelda, et ebaturvalist vaktsiini välja ei lastaks, kuid kuna see on saadaval olnud lühikest aega, ei saa kaugeleulatuvaid järeldusi veel teha.

Samuti ei taha Saviauk mõjutada inimese vaktsineerimisotsust. «Mina süstin kõiki, kes soovivad,» ütles medõde ning lisas: «Siis, kui nende kord on».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles