Vaktsiinitootja: uus gripp ohustab enim nooremaid inimesi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Uue gripi vaktsiini ühe kolmest Euroopa tootjast GlaxoSmithKline Eesti meditsiiniala juhataja Toomas Pruunsild ütles, et kuna haigus ohustab enim nooremaid täiskasvanuid, on ka selle mõju ühiskonnas laastav ja seda ei tohiks alahinnata.


Põhjus, miks üle 60 aasta vanad inimesed on vähem ohustatud, peitub samalaadse tüvega gripi levikus 50-ndatel aastatel. Lisaks noorematele täiskasvanutele on rohkem ohustatud ka rasedad ja lapsed, kel on ka suurem risk haiglasse sattuda.

Kõigist haigestunutest vajab maailma tervishoiuorganisatsiooni (WHO) andmetel haiglaravi 1-10 protsenti, kellest 10-25 protsenti vajab intensiivravi ja kellest omakorda 2-9 protsenti võib surra. «Isegi kui võtta aluseks üks protsent, kes vajab haiglaravi, võib see Eestis peagi olla 2000 inimest kuu aja jooksul, mis pole sugugi väike arv,» lausus Pruunsild.

Sel hooajal maailmas toodetavast 3 miljardist uue gripi vaktsiini annusest valmib 700 miljonit GlaxoSmithKline tehastes. Selle tootma hakkamiseks tuli firmal investeerida 2,5 miljardit USD.

Ühele inimesele süstitakse kaks annust 21 päeva vahega. Hetkel käivad uuringud, kas piisaks ka ühest annusest, rääkis GlaxoSmithKline Eesti juhataja Akshay Mody. Tavagripi vaktsiini toodetakse maailmas aastas kolm korda vähem ehk umbes miljard annust.

Mody sõnul toimus vaktsiini väljatöötamine imekspandava kiirusega. Aprillis ilmnesid esimesed uue gripi haigusjuhud ja see hakkas kiiresti inimeselt inimesele levima. Samas kuus andis WHO viiruse tüve tootjatele üle ja esimesed tarned riikidele olid juba oktoobris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles