Elektrišokiga hammaste krigistamise vastu?

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: GREG WOOD/AFP
Suurbritannias katsetatakse hammaste krigistamise käes kannatavate patsientide ravimist nõrkade elektrišokkidega.

Hullis asuv erakliinikute kett katsetab uudset seadet, mis annab selle kandjale nõrga elektrilöögi just siis, kui too unes hammaste krigistamist alustab, kirjutab BBC News.

Hammaste krigistamine ehk bruksism on levinud häire, mida põhjustab stress. Tavaliselt ei ohusta see tervist, kuid võib põhjustada peavalusid ja kaelalihaste kangust, rääkimata voodikaaslase ärritamisest.

Siiani on bruksismi vastu võideldud plastist abivahendiga, mida patsient magades kannab ning mis takistab ta ülemisi ja alumisi hambaid kokku puutumast.

Uus seadeldis kannab nime Grindcare ning on loodud Taanis. Grindcare toimib nii, et magava patsiendi meelekohale asetatakse elektrood, mille abil salvestatakse näolihaste liikumised. Kui seadeldis avastab, et lihased lähevad pingesse, väljastab see nõrga elektrilöögi.

Ehkki magaja saadud elektrišokki ei teadvusta, lõdvestab see ometi lihaseid ja ennetab sel moel hammaste krigistamist. Väidetavalt vähenes seadet katsetanutel hammaste krigistamine kahe kuu jooksul 80 protsendi võrra.

Suurbritannia hambaarstide ühingu teadusnõustaja professor Damien Walmsley ütles, et hammaste krigistamine pole küll väga levinud, kuid ometi on tegu märkimisväärse probleemiga, mille käes kannatajad peaksid sellest oma hambaarstile rääkima.

«See uuring, mis viidi läbi väikese patsientide näidisgrupi peal, andis lootustandvaid tulemusi,» sõnas Walmsley. «Selle tehnoloogia tõelise potentsiaali väljaselgitamiseks on vaja edasisi uuringuid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles