Eksperdid: toitumissoovitused alahindavad päevast kalorivajadust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti asjatundjad soovivad üldlevinud toitumissoovitusi uuendada
Briti asjatundjad soovivad üldlevinud toitumissoovitusi uuendada Foto: Caro / Teschner
Grupp Briti toitumisasjatundjaid usub, et viimase 18 aasta jooksul levitatud soovitused meeste ja naiste päevase kalorinormi kohta alahindavad inimeste energiavajadust.

Nende arvates tuleks päevast soovituslikku kalorinormi 16 protsendi võrra tõsta, vahendab BBC News.

Praegu kehtivate soovituste kohaselt peaksid täiskasvanud mehed tarbima päevas 2500 ja naised 2000 kalorit. Nende arvude 16-protsendiline suurendamine tähendaks, et täiskasvanud inimesed võiksid iga päev süüa umbes 400 kalorit rohkem. Nii palju energiat annab näiteks keskmise suurusega juustuburgeri söömine.

Avalduse taga on Suurbritannias tegutsev Toitumisalase teadusliku nõustamise komitee, mis koosneb sõltumatutest ekspertidest ja tegeleb nii Briti tervishoiuministeeriumi kui ka muude riigiasutuste nõustamisega.

Komitee rõhutas, et nende välja käidud uuendus puudutab siiski vaid füüsiliselt aktiivseid inimesi – nimelt usuvad nad, et on sportimisega kaasneva energiakulu senisest täpsemini määratlenud.

Komitee tehtud ettepanekud võetakse 14 nädalaks arutlusele ning seejärel selgub, kas praegusi toitumissoovitusi muudetakse või mitte.

Terviseedendajad kardavad, et Briti tervishoiuministeerium püüab avastust «kinni mätsida», et rasvumisepideemia ajal mitte vastuolulisi sõnumeid välja saata.

Tam Fry rasvumise vastase võitlusega tegelevast ühendusest National Obesity Forum ütles, et väide, nagu võiksid täiskasvanud päevas 400 lisakalorit tarbida, on ohtlik.

«See ei anna enda ogaraks söömisele rohelist tuld,» ütles Fry.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles