Uue gripi vastu hakatakse vaktsineerima kuu aja pärast

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripivaktsiin ei ole spetsialisti sõnul ohtlik.
Gripivaktsiin ei ole spetsialisti sõnul ohtlik. Foto: Reuters / Scanpix

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul jõuab uue gripi vastane vaktsiin suure tõenäosusega Eestisse kolme nädala pärast ning riskigruppidesse kuuluvaid inimesi hakatakse vaktsineerima 14. detsembrist.


Nii läheb Pevkuri sõnul juhul, kui kõik sõlmitud kokkulepped peavad ja kuskil mingisuguseid tõrkeid tarnetes ei toimu.

«Ma usun, et kui Eesti maht, mis me detsembris alustamiseks vajame, on kuskil 100 000 doosi kandis, siis selle mahu me ka kokkulepitud ajaks, 50.-51. nädalal saame,» ütles Pevkur.

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsleri Ivi Normeti sõnul on veel vara öelda, millise vaktsiini täpselt Eesti sisse ostab. «Saame vastata siis, kui tootjatega on lepingud alla kirjutatud. Protsess selles suunas veel kestab,» märkis ta.

Normeti sõnul on uue gripi riskirühmade nimekiri praegu veel täiendamisel, kuid kindlasti kuuluvad sinna lapseootel naised ja 6 kuu kuni 7 aasta vanused lapsed, kõige rohkem haigetega kokku puutuvad tervishoiu- ja sotsiaaltöötajad ning kroonilised haiged vanuses 8. kuni 64. eluaastani.

Alla 6 kuu vanuseid lapsi Normeti sõnul vaksineerida ei tohi ning krooniliste haiguste puhul on piirang, et tegemist peab olema nõrgenenud immuunsüsteemiga, millega kaasneb suur oht uue gripi ühe levinuma tüsistuse, hingamispuudulikkuse tekkeks. Nii näiteks ei kuulu kõrgvererõhktõvega inimene antud kontekstis riskigruppi.

Uue gripi vatsiini hakkavad tegema perearstid.

Minister Hanno Pevkuri sõnul tuleb ühe erandina lisaks vaktsineerida ka Vancouverisse järgmisel aastal olümpiamängudele sõitvad sportlased, kuna Kanadast on saabunud teade, et vaktsineerimata sportlasi sinna ei lasta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles