Perearst: alkoholitarvitaja nõustamiseks pole lihtsalt aega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearstid hakkavad alkoholiprobleemiga patsiente nõustama.
Perearstid hakkavad alkoholiprobleemiga patsiente nõustama. Foto: Caro / Scanpix

Wismari haigla psühhiaater Jaanus Mumma uskus, et perearsti nõustamisest võib alkoholitarvitaja varajases ravis abi olla küll. Perearstid seevastu leiavad, et praegu pole perearstidel ega pereõdedel absoluutselt aega ega võimalusi uute kohustuste võtmiseks.

Sotsiaalministeeriumi kava järgi peaksid perearstid hakkama mõne aasta pärast küsitluse ja testide abil tuvastama patsientidel varakult alkoholiprobleemi ja teda sellest vabanemiseks nõustama.

«Projekt jääb võib jääda igaveseks õhku, sest perearstil pole täna mitte mingisugust täiendavat jõudu ega aega sellise asja jaoks,» arvas selle peale Perearstide Seltsi juhatuse liige Anneli Kalle-Talvik.

«Olen nõus, et perearstid puutuvad patsiendiga kõige tihedamalt kokku ja pereõel oleks täiesti pädevus seda probleemi märgata. Aga täna on perearst ja pereõde nii hõivatud, et mingisuguste täiendavate ülesannete panek on lihtsalt utoopia,» märkis Kalle-Talvik.

Tema sõnul on perearstid juba aastaid rääkinud, et kui riik tahaks, et perearstide tasemel toimuks tõeliselt efektiivne ennetus ja nõustamine, tuleb nende meeskonda anda lisatööjõudu. «Me märkame, aga edasi? Probleemiga tuleb ju tegeleda!»

«Perearstid teevad väga palju nõustamist ja see pole lihtsalt voldiku lauale panek, et minge lugege. See nõuab tohutult panustamist, vaimset energiat, selgitamist, korduvaid tagasikutsumisi ja ka patsiendi huvi selle asjaga tegeleda. Voldik on mannetu katse midagi muuta, see ei ole tänapäevane ennetus,» sõnas perearst.

Ta tõi näite probleemidest, mis valdkonnas ta oma patsiente ainuüksi tänase päeva jooksul nõustas: «Olen rääkinud südamest, vererõhuhaigusest, liikumisest, suitsetamisest, alkoholi vähendamisest, magusa vähendamisest toidus, millised toiduained vähendavad podagra-atakke, millised imiku allergiat... Umbes 15 erinevast probleemist. Arvata, et ma jõuan veel alkoholist või narkootikumidest rääkida... See ei tööta, kui ma ütlen, kuulge, jooge natuke vähem ja kohtume järgmine kord!»

Tema sõnul ei ole täna arstikeskustes nõustavat pereõde ja riik ei ole astunud mitte ühtegi sammu, et seda võimalust anda. «Mida rohkem on perearstimeeskonnas jõudu, seda odavam on meditsiin riigile. Aga raha hoopis kärbitakse ja ennetus kolib esimesena «paremate aegade ootele»,» pahandas ta.

Mumma: perearsti jutt võib mõjuda küll

Wismari haigla psühhiaater Jaanus Mumma ütles, et perearst võib tõesti mitmete haiguste puhul varakult inimese alkoholiprobleemi märgata. «Kui inimene ise ei räägi, siis arstil võib tekkida kahtlus. Kas ta tuleb vastuvõttu pohmellinähtudega - vererõhk on kõrge ja süda peksab, tahab sageli sinist lehte, samuti näitavad seda mõned analüüsid - vereproovis maksafermendid tõusevad,» loetles ta.

«Suur osa inimesi varjab seda probleemi. Ka meile tullakse nii, et teistele ei teatata,» sõnas psühhiaater.

Sellegipoolest uskus Mumma, et nii mõnelegi inimesele võib perearsti jutt mõjuda, kuid «tankina» peale sõita ei tohi. «Aga kui ravist hoolimata haiguspõhjus püsib, ei saa ju perearst teisiti ka aidata, seetõttu tasub niisuguse nõustamisega kindlasti proovida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles