Paide perearstid pigistavad patsientidelt visiiditasu

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patsiendid perearstikeskuses visiiti ootamas.
Patsiendid perearstikeskuses visiiti ootamas. Foto: Liis Treimann

Järvamaa perearstide selts kehtestas sellest nädalast visiiditasu 25 krooni. Visiiditasu ei või võtta alla kahe-aastastelt ja rasedatelt.


Tasu kehtestati hoolimata sellest, et seadus seda keelab, vahendas Reporter.ee.

Visiiditasu kehtestamise selgituseks tõid arstid tehnopargi ja kommunaalkulude kasvu ning tõsiasja, et omavalitsus on toetusi vähendanud.

Järva perearstide seltsi juhatuse esimes Ingrid Alt viitab, et seaduses ei ole sellist kohta, mis keelaks üldarstiabis võtta ambulatoorset visiiditasu.

«Perearsti viisidi puhul on seadus väga selgesti sätestanud, et visiiditasu tohib võtta ainult koduvisiidi korral ning seda ei tohi võtta, kui koduvisiit tehakse rasedale või alla kahe aasta vanusele lapsele,» ütles tervishoiuameti peadirektor Üllar Kaljumäe.

Perearstide liit on aastaid visiiditasu pärast haigekassaga sõdinud ja ollakse valmis ka nüüd taas kohtusse minema.

Kolm aastat tagasi saavutati kohtuväline kokkulepe arstide ja haigekassa vahel, et arstid ei kehtestaks visiiditasu. Ja kui Ingrid Alt viitab seaduselüngale, et sellist seadust pole, mis keelaks visiidtasu küsida, siis tegelikkuses on seaduses selline koht olemas. Arstid võivad küsida ainult voodikoha tasu, mitte visiiditasu.

«Riiklikult peab välja töötama mehhanismi, et inimestele, kes on sageli haiged, kompenseeritakse see visiiditasu,» ütles Alt.

«Uuel nädalal teeme selle juhtumi endale selgeks ja kui on tõsi, et ta on reaalselt võtnud visiiditasu, siis me teeme talle ettekirjutuse visiiditasu võtmine koheselt lõpetada,» ütles Kaljumäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles