Vanematel narkosõltlastel on suurem enesetapurisk

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amfetamiinisüstal.
Amfetamiinisüstal. Foto: OVE MAIDLA/PM/SCANPIX BALTICS
Šotimaal tehtud uuring näitab, et üle 35-aastaste inimeste psüühikale mõjub narkosõltuvus rängemalt kui noortele.

Eelkõige väljendub see suures enesetappude arvus, vahendab BBC News.

Šotimaal on juhuslikke narkootikumide kasutajaid usutavasti ligi 55 000 ning neist üle veerandi ehk 15 000 arvatakse olevat vanemad kui 35-aastased.

Narkosõltlaste vanem põlvkond alustas mõnuainete tarvitamisest 1980-1990 aastatel ning on ekspertide hinnangul sõltuvusest vabanemise katsetele juba käega löönud.

Mullu tehti Šotimaal ligi 600 narkootikumidega seotud enesetappu ning vabasurma läinutest ligi pooled olid üle 35-aastased inimesed.

Šotimaal narkovastase võitlusega tegeleva organisatsiooni SDF tehtud intervjuudest 70 narkosõltlasega selgus, et ligi pooltel üle 35-aastastest sõltlastest oli enesetapumõtteid olnud.

SDFi direktor David Liddell ütles, et vanemate sõltlaste osakaal narkootikumide tarvitajate seas ja narkootikumidega seotud enesetappude hulgas on kindlalt tõusuteel.

«Saab üha selgemaks, et vanematele narkosõltlastele võivad mitmed asjaolud halba mõju avaldada, mõjutades nende maailmavaadet ja soovi elada,» lõpetas Liddell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles