Ravimifirmad katsetavad suitsetamisevastast vaktsiini

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba järgmisel aastal võib müügile tulla nikotiinisõltuvuse vastane vaktsiin.
Juba järgmisel aastal võib müügile tulla nikotiinisõltuvuse vastane vaktsiin. Foto: AFP / Scanpix

Ravimifirmad GlaxoSmithKline ja Nabi Pharmaceuticals töötasid välja vaktsiini, mis aitab suitsetajatel oma halvast harjumusest lõplikult vabaneda.

Vaktsiin nimega NicVAX takistab nikotiinil ajju sisenemast, mistõttu suitsetajad ei saa suitsetamisest enam sõltuvust tekitavat mõnutunnet. Süsti mõju kestab umbes kuu aega. Tõenäoliselt tuleb sõltuvuse lõplikuks murdmiseks süsti korrata iga kuu poole aasta jooksul, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

Physorgi.

Vaktsiin stimuleerib immuunsüsteemi tootma sõltuvust tekitavate nikotiinimolekulidega seostuvaid antikehi. Kui antikehad on nikotiinimolekulidega seostunud, on ühendmolekul verest ajju liikumiseks liiga suur.

Esialgsetes testides said katsealused kas viis platseebosüsti või viis vaktsiinisüsti. 50 protsenti vaktsiini saanud inimestest suutsid katseperioodi jooksul suitsetamisest loobuda.

Teises katseringis süstiti katsealuseid kuuel korral ning 80 protsendil vaktsiini saanud katsealustest tõusis nikotiini antikehade tase suitsetamisest loobumiseks vajalikule kõrgusele.

Ettevõtte GlaxoSmithKline bioloogiaosakonna juht Jean Stephanie ütles, et kui vaktsiin saab heakskiidu ja turule jõuab, võib see miljonitel inimestel aidata suitsetamisest loobuda.

Kui viimase järgu katsed on edukad, võib NicVAX turule jõuda juba aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles