Veebi alkokalkulaator osutus popiks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise Arengu Instituudi avalike suhete nõunik Maris Jakobson rõõmustab, et kümned tuhanded inimesed on külastanud nende kampaania «Palju sina jood?» ajaks avatud Alkoinfo kodulehekülge.
Tervise Arengu Instituudi avalike suhete nõunik Maris Jakobson rõõmustab, et kümned tuhanded inimesed on külastanud nende kampaania «Palju sina jood?» ajaks avatud Alkoinfo kodulehekülge. Foto: Priit Simson

Tervise Arengu Insti­tuudi (TAI) alkoholi liigtar­vitamise ennetamise kampaaniaks avatud veebileht Alkoinfo meelitas paari nädalaga ligi pea 60 000 huvilist.


TAI avalike suhete nõuniku Maris Jakobsoni sõnul on kahe nädalaga kogunenud külastajate hulk oluliselt suurem kui esialgu loodeti. «See on palju popim, kui me üldse oodata oskasime,» ütles ta.



Kõige rohkem on huvilised uurinud veebilehele üles pandud kalkulaatorit, mille abil saab kokku arvutada joodud alkoholi koguseid ning analüüsida, kas see on tervisele kahjulik või mitte. Alkokalkulaatorit on vaadanud lausa 60 protsenti lehel käinutest.



Registreeritud kasutajate ehk nende kohta, kes kalkulaatori abiga enda või oma kaaslaste alkoholitarvitamisel ka tegelikult silma peal hoiavad, Jakobsonil veel täpseid andmeid polnud. Samuti pole selge, mis soost, mis vanuses ja millise taustaga Alkoinfo külastajad on. Vanusepiiranguid TAI Alkoinfo kasutajatele seadnud pole.



Kalkulaatorist järgmised enam vaadatud rubriigid on «Pohmell, esmaabi ja muud tarkused», küsitlus «Kas sa jood liiga palju?» ning «Kui palju võib juua?».



Eilsest lisandus Alkoinfo lehele ka foorum, kus saab alkoholi liigtarvitamise teemal arvamust avaldada. TAI lubab, et sissekanded vaadatakse hiljem läbi ja võetakse edasiste tegevuste planeerimisel arvesse.



Alkoinfo veebileht on osa TAI novembris alanud kampaaniast «Palju sina jood?», mis on esimene suurem alkoholi liigtarvitamist ennetav kampaania Eestis. Jakobsoni hinnangul on veebilehe esimeste nädalate suur külastajate hulk märk sellest, et kampaania on vajalik ja eestimaalastel on seni alkoholi tarvitamist puudutavast infost puudu olnud.



TAI direktori Maris Jesse sõnul pole inimesed endale eelkõige teadvustanud piire, kust alates alkohol tervisele ohtlikuks ja kahjulikuks muutub. Veebilehel avaldatud Alkoinfost saabki just sedasorti teavet otsida.



Üldised reeglid on siiski üsna lihtsad ja neid ei pea enne igat napsuklaasi internetist järele vaatama. Nädalas peab olema vähemalt kolm alkoholivaba päeva, mees võib päevas tarvitada kuni neli ja naised kuni kaks alkoholiühikut (alkoholiühikuks loetakse 10 grammi puhast alkoholi ja see võrdub ligikaudu 0,25 liitri lahja õllega) ning alaealised, rasedad ja imetavad naised ei tohiks üldse juua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles