Tüüpiline riskiga alkoholitarbija: töökas ja haritud Kesk- või Lõuna-Eesti mees

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituudi 2006. aasta terviseuuringu järgi on tervisele ohtlikul tasemel alkoholitarbija profiil järgmine: kõrg- või keskharidusega eestlane, kes elab Lõuna- või Kesk-Eestis, on kooselus, töötab nädalas üle 45 tunni, elab üle vaesuspiiri, on enda hinnangul hea tervisega ning suitsetab.


Kõrgenenud riskiga tarbimisena käsitletakse vähemalt 5-6 alkoholiannuse korraga manustamist. Üheks annuseks loetakse seejuures pitsi viina, klaasi veini või pooleliitrist pudelit lahjat õlut.

Ülalkirjeldatud statistiline keskmine käib siis inimese kohta, kes tarbib ühekorraga sellises koguses alkoholi vähemalt kord nädalas.

Mehed joovad rohkem

Pooled meestest tarvitavad uuringu järgi vähemalt kord kuus rohkem kui 6 annust alkoholi. Vähemalt kord nädalas tarbib riskitasemel alkoholi 18 protsenti meestest ning alla 5 protsendi naistest, vanuse kasvades väheneb naiste seas riskitasemel tarbimine veelgi.

Riskirühma kuulub kuni 55 protsenti Kesk- ja Lõuna-Eesti meestest ja kuni 20 protsenti vastavate piirkondade naistest. Teistes piirkondades on alkoholi tarbimise poolest riskirühma kuuluvate elanike osakaal väiksem, kuid meeste puhul jääb siiski umbes 40 protsendi juurde.

Riskirühma kuuluvaid naisi on nii maal kui linnas võrdselt pea 16 protsenti. Meeste puhul tundub aga maal elamine linnaga võrreldes riskirühma kuuluvust soodustama, kuigi vahe pole suur - kui linnameestest kipub alkoholi ohtlikul tasemel tarbima 44 protsenti, siis maameestest juba 51 protsenti.

Kooselus olevatest meestest kuulub riskirühma 47 protsenti ja naistest 18 protsenti. Töötavatest meestest kuulub riskirühma 58 protsenti ja naistest 23 protsenti. Seejuures on riskirühmas üle poole inimestest, kes töötavad üle 45 tunni nädalas.

Tugevalt üle poole riskirühma kuulujatest on suitsumehed. Rohkem on riskirühma kuuluvaid alkoholi tarvitajaid üle vaesuspiiri - 2006. aastal oli selleks ligi 3500 krooni kuus - elavate inimeste seas.

Samuti kuuluvad riskirühma pooled keskharidusega ja pea pooled kõrgharidusega mehed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles