Perearstide selts: arstidel pole lubatud gripiravimit kergekäeliselt välja kirjutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripiravim Tamiflu
Gripiravim Tamiflu Foto: PA Wire /Scanpix

Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liikme Anneli Kalle-Talviku sõnul on ministeerium andnud perearstidele täpse juhendi, millal tohib gripiravimit üldse välja kirjutada, ilmselt ei olnud seetõttu ka esmaspäeval surnud poisile seda ravi määratud.

Kalle-Talviku sõnul on sotsiaalministeerium saatnud perearstidele selge juhise, et kõigile gripivastast ravimit Tamiflud välja kirjutada ei tohiks, vaid ainult nendele, kel lisaks gripinähtudele on ka krooniline haigus või muu riskitegur. «Millised soovitused on antud haiglatele, seda ei oska ma kommenteerida.»

«Meile on väga konkreetselt öeldud, et kui riskitegureid pole, siis kergekäeliselt rohtu välja kirjutada ei tohi. Aga kuna uut grippi praegu testida ei saa, jääb see iga arsti kogemuse-asjatundlikkuse arvele, kuidas ta õigemaks peab,» sõnas Kalle-Talvik.

Seetõttu ei saavat esmaspäeva öösel uude grippi surnud 13-aastase lapse perearsti milleski süüdistada. «Perearst ei eksinud millegi vastu. Tema vaatas eelmisel päeval tervet last ja tegi plaanilise kaitsesüsti, sest mingeid riiklikke juhiseid ei ole, nagu tuleks praegu plaaniline kaitsesüstimine lõpetada.»

Kalle-Talvik pidas vastutustundetuks, et sotsiaalministeerium jätab mulje, nagu oleks perearst midagi valesti teinud. «Perearstid on endiselt eesliinil koos kiirabiga, ja kõigutades patsientide usaldust oma arsti vastu, teeb see karuteene kogu süsteemile,» sõnas ta.

Grippide haiguspilt on tema sõnul nii sarnane, et ükski arst ei saa ilma analüüsideta diagnoosidagi, kas tegu on tavalise või seagripiga. «Mul on olnud päris mitu haiget, kel silma järgi kahtlustan seagrippi, aga olen teinud tavalise viirusproovi ja on selgunud tavaline paragripp,» kõneles perearst.

Samas tuleb gripiravi alustada 48 tunni jooksul. Seetõttu oleks parim, kui patsient saaks vastuse gripiproovile samal päeval, kui ta perearstile on pöördunud, paraku pole praegu Eestis see võimalik.

Välditakse resistentsuse teket

«Meie kokkulepitud ravijuhis näeb ette, et viirusevastaseid ravimeid kasutatakse ainult rasketel juhtudel arsti otsusel ja haiglaravis,» kinnitas sotsiaalministeeriumi asekantsler Ivi Normet. Tamiflu puhul on tegu 50-protsendise soodustusega retseptiravimiga.

«Kliinilise kulu poolest pole vahet, kas inimesel on uus gripp või mõni muu - antiviirusravim kõlbab kõigile grippidele. Kui ei ole diagnoositud uut grippi, pole keelatud anda viirusvastast ravimit,» lisas tervisekaitseinspektsiooni peadirektor Tiiu Aro. «See pole nii tohutu defitsiit, et me peaks selekteerima täpselt selle seltskonna, kes tohib seda rohtu saada.»

«Miks ainult rasketel juhtudel - sest paljudel juhtudel on kirjeldatud juba viiruse resistentsust, see tähendab, et ta ei allu viiruse ravile,» ütles Aro.

Normet tõi lisanäite, miks ei saa Eesti tuberkuloosist jagu - sest on palju haigeid, kes ei allu enam tuberkuloosiravimitele. «Kui viirusvastaseid ravimeid üle kasutatakse, ka kergematel juhtudel n-ö profülaktikaks, siis hiljem enam see ravim ei aita.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles