Milliseid ravimeid kasutada gripi korral?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja.
Ravimiamet annab nõu, milliseid ravimeid gripi ravimisel ja selle sümptomite leevendamisel kasutada.

Gripi ravi on suunatud kas viiruse hävitamisele või gripiga kaasnevate sümptomite leevendamisele. Esimeste sekka kuuluvad Tamiflu ja Relenza, mis on  retseptiravimid. Palaviku, valu, nohu ja köha sümptomaatiliseks raviks sobivad ka käsimüügiravimid. Nende kasutamise puhul peab organismi immuunsüsteem gripiviirusega ise võitlema.

Laste puhul tuleb arvestada sellega, et üldjuhul ei tohiks kasutada ravimeid, mis sisaldavad mitut toimeainet. Samaaegselt esineva palaviku, nohu ja köha raviks mõeldud kombinatsioonravimid toimivad küll ka laste puhul, kuid võivad tekitada kõrvaltoimeid – allergilisi reaktsioone, unehäireid, uimasust, hallutsinatsioone ja südamepekslemist.

Grippi saab ennetada vaktsiiniga, kuid nakatumise ajal vaktsiin ei aita. Samuti ei toimi gripi puhul antibiootikumid. Antibiootikume määrab arst aga kindlasti juhul, kui gripi tagajärjel on tekkinud näiteks kopsupõletik.

Gripi sümptomite leevendamiseks:

palavik, valud – valuvaigistid (paratsetamool, ibuprofeen, täiskasvanutele ka aspiriin, kurguvalu korral sobivad veel lokaalsed valuvaigistid ja antiseptikumid, näiteks erinevad pastillid ja pihustid;

ninakinnisus, ninakõrvalkoobaste turse ja valu - ninakinnisust vähendavad sümpatomimeetikumid (nii ninatilgad/pihustid kui ka suukaudselt manustatavad), sobivad ka kombinatsioonis allergiavastaste antihistamiinikumidega;

köha - rögalahtistid, sealhulgas ka ravimtaimede baasil valmistatud. Kinnise ja paukuva köha raviks kasutatavad ravimid on reeglina retseptiravimid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles