Suitsetajad Rootsis varsti enam operatsioonile ei pääse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsis ei pruugi suitsetajad, kes oma tervisest ei hooli, varsti enam operatsioonile pääseda.
Rootsis ei pruugi suitsetajad, kes oma tervisest ei hooli, varsti enam operatsioonile pääseda. Foto: Scanpix Sweden

Rootsis plaanitakse tuleval aastal tutvustada uusi tervisliku elustiiliga seotud juhiseid, mis annaksid muu hulgas kirurgidele võimaluse keelduda operatsioonist juhul, kui patsient suitsetab ning kui suitsetamine võib operatsiooni tulemuslikkuse kahtluse alla seada.


Rootsi Sotsiaalvalitsuse peadirektor Lars-Erik Holm kinnitas, et igal kirurgil peaks olema õigus nõuda patsiendilt suitsetamise mahajätmist, kirjutab Svenska Dagbladet.


Eesmärgiks on suitsetamise keelustamise kaudu patsienti aidata. «Meil on olemas selged ja veenvad tõendid selle kohta, et suitsetamine suurendab kirurgiliste lõikustega seotud komplikatsioonide ohtu,» selgitas Holm. «Meil peab olema võimalus patsiendile öelda, et kui ta jätkab suitsetamist, siis me operatsiooni teha ei saa.»

Holm rõhutas, et selline võimalus eeldab suitsetamisest loobumise programmi olemasolu, mida patsiendile pakkuda. Hetkel on selline võimalus olemas vaid napilt pooltes riigi haiglatest.

Juba pool aastat on patsientide suitsetamise keeldu edukalt rakendatud Norrlandi ülikoolihaiglas Umeås, kus patsientidelt saadav tagasiside on olnud enamjaolt positiivne.

Ka Stockholmi Söderi haigla veresoontekirurgi David Lindströmi sõnul ütleb ta edaspidi ei kõikidele suitsetajatele, kes enne operatsiooni suitsetamisest loobuda ei soovi. Doktor kinnitab, et suitsetamisest loobumine aitab oluliselt vähendada komplikatsioone ning on tunduvalt efektiivsem vahend kui igasugused ravimid ja antibiootikumid.

Suitsetamine on üks neljast prioriteeritud valdkonnast, millele Rootsi Sotsiaalvalitsus tervislike eluviiside propageerimisel edaspidi suuremat tähelepanu pöörab. Ülejäänud kolm on seotud alkoholi tarbimise, toitumise ja füüsilise aktiivsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles