ICSI-meetodil eostatud laste seas on rohkem tüdrukuid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stanfordi meditsiinikooli embrüoloog Jane Zhao ICSI-protseduuri teostamas
Stanfordi meditsiinikooli embrüoloog Jane Zhao ICSI-protseduuri teostamas Foto: /©The Image Works / TopFoto
Uuring näitab, et ICSI-nimelise kunstliku viljastamise meetodi abil sigitatud laste seas on tavalisest rohkem tüdrukuid.

Loomulikul teel eostatud laste puhul sünnib 100 tüdruku kohta keskmiselt 105 poissi, kompenseerimaks poiste ja meeste suuremat suremust, kirjutab Reuters.

ISCI meetodi kasutamisel, kus spermatosoid süstitakse otse munarakku, näib sündivate poiste ja tüdrukute arvuline suhe aga vastupidine olevat.

Michigani ülikooli korraldatud uuringus vaadeldi 15 000 kunstlikul teel eostatud last, kes sündisid 2005. aastal USAs. Tavalise soolise jaotuse puudumine torkas silma eelkõige ICSI-meetodiga eostatud laste puhul.

Kõigi 2005. aastal USAs sündinud laste seas oli poisse 52,5 protsenti, ICSI abil eostatute seas aga alla 50 protsendi.

ICSIt kasutatakse enamasti siis, kui viljakusprobleeme esineb meespartneril, aga ka neil juhtudel, kus paari viljatuse põhjus on ebaselge.

Uuringu autorid teatasid, et kuigi nende avastus ei avalda rahvatervisele suurt mõju, tuleks ICSI abil eostamist kasutada vaid siis, kui see on meditsiiniliselt vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles