Lapse silmapõletikku põhjustab enamasti viirus

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikelapsed kurdavad tihti silmavalu. Tõsisemast hädast annavad tunnistust kuivad ja punased silmad.
Väikelapsed kurdavad tihti silmavalu. Tõsisemast hädast annavad tunnistust kuivad ja punased silmad. Foto: Caro / Scanpix

Sügistalvisel perioodil, mil on rohkem levimas ülemiste hingamisteede viiruseid, esineb laste hulgas tihemini ka silmapõletikku, mis kandub sekreediga kokkupuutel edasi teistelegi.


Eesti Perearstide Seltsi juhatuse esinaise Ruth Kalda sõnul on peamisteks silmapõletike põhjustajateks just viirused. «Põhiliselt on silmapõletik seotud adenoviirusega, teiste viirustega vähem, kuigi võib esineda,» rääkis Tartus tegutsev perearst.


Silmapõletikest kõige raskem on herpesviirusega kaasnev põletik. Seda tuleb perearsti sõnul teada ja ära tunda ning kindlasti otsekohe ravima hakata. Herpesviiruse puhul lööb ohatis kindlasti ka mujal välja.


Üks variante on veel bakteriaalne silmapõletik, mida põhjustab näiteks stafülokokk või ka streptokokk.

Viirused ja arvuti

Kalda sõnul on eri tüüpi silmapõletikel erinevad sümptomid ning ka erinev ravi. Viiruse puhul on ka teised viiruse nähud olemas - tavaliselt nohu, köha ja palavik. Bakteri põhjustatud silmapõletik erineb viiruslikust selle poolest, et mädaeritus on tugevam.


«Silmast tuleb rohekat mäda, silm valutab ning on hästi tugevalt punane. Punane võib ta olla ka viiruse puhul, aga eritis, mis silmast tuleb, on kohe selgelt mädane ja laug on turses,» kirjeldas arst.

Kui väiksematel lastel tuleb silmapõletik enamasti koos viirustega, siis suurematel esineb Kalda sõnul tihtipeale ka arvuti taga istumisest tekkinud nn kuiva silma sündroom.

«Lapsed on silmapõletikele vastuvõtlikumad ning kui nad väga palju arvuti taga on, siis tekib see kuiva silma sündroom ehk ei pilgutata silmi. Silm on kuiv, tekib ärritus ja sinna lisandub palju kergemini põletik,» rääkis perearst.

«Tihti tullakse sellepärast, et silmad valutavad ja kipitavad, on kuivad ja punased, see võib olla mitte bakteriaalne ja mitte viiruslik silmapõletiku tekitaja. Selle taga on seesama kuiv silm,» lisas ta.

Ärritus tekib, kuna silmade niisutamiseks pole piisavalt vedelikku. Olukorra vältimiseks on Kaldal paar nõuannet varnast võtta.

«Esimene asi on see, et ei tohiks nii palju arvutiekraani vaadata, tuleks pause teha, ning teine asi on õpetada silmi aeg-ajalt pilgutama. Kolmandaks võib kasutada kunstpisaraid,» õpetas ta.

Abiks soe kompress

Tartus tegutsevasse Ülikooli perearstikeskusesse satub praegusel perioodil doktor Kalda juurde silmapõletikuga umbes kaks last nädalas ning enamasti kaasnevad silmapõletikuga ka teised haigusnähud.

Perearst selgitas, et üldiselt on silmapõletik nakkav. «Viiruslik silmapõletik nakkab, nagu ikka ülemiste hingamisteede viirused, piisknakkuse teel, aga üldiselt niimoodi, et pühitakse käega silma, puudutatakse kedagi teist ja siis hõõrutakse oma silma,» kirjeldas ta.
Ka pisarakanali ummistuse tagajärjel silma tekkinud mädane rähm on põletikuline ning see võib kontaktiga edasi kanduda.

«Esiteks on pisara funktsioon silma niisutada ja kui silm läheb kuivaks, siis ta allub põletikule palju kergemini,» selgitas Kalda. «Teiseks, kui silma pisarakanal on ise umbes ja sealt ei välju vedelikku, tekib vedelikupeetus ja sinna võib jällegi kergesti lisanduda ükskõik mis bakter ning pisarakanalisse endasse tekib põletik.»

Viirusliku silmapõletiku puhul tuleks tema sõnul teha sooja kompressi, mis leevendab ärritust ja valu, ning midagi rohkem eriti vaja polegi.

«Viiruse puhul üldiselt jälgime silma hügieeni ehk puhastame,» selgitas ta ning lisas, et kummelit ta kasutada ei soovita, kuna see võib ise ärritust tekitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles