Alkohol võib kasvatada rinnavähi taastumise riski

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA Kaiser Permanente meditsiiniuuringute firmas tehtud uuring näitas, et alkoholi tarbimine võib rinnavähist paranenud naistel kasvatada selle haiguse taastumise riski.

Varasemad uuringud on näidanud, et alkohol on üks rinnavähki haigestumise põhjustaja, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kuid alkoholi mõju rinnavähist paranevatele ja paranenutele on uuritud vähe.

USA uurijad jälgisid 2000 rinnavähidiagnoosiga naist, kellel haigus oli avastatud varajases staadiumis. Need naised haigestusid ajavahemikul 1997 – 2000.

Teadlased võrdlesid rinnavähi taastekkimist naistel, kellest osa tarbis alkoholi ja osa mitte. Alkoholi tarbivatelt naistel küsiti nende joogiharjumuste, joodud alkoholi koguse ja selle kohta, millist alkoholi nad naudivad – kas see on ühte liiki alkohol või segatud.

Kaheksa aasta pikkuse uuringuperioodi jooksul tekkis rinnavähk uuesti 349 naisel. Katsealustest suri 332 naist, kellest siiski mitte kõik ei surnud rinnavähki.

Tulemused näitasid, et alkoholi tarbivatel naistel oli rinnavähi taastumise risk 30 protsenti suurem kui neil naistel, kes alkoholi ei tarbinud.

Alkoholi tarbivas rühmas olid enim ohustatud need naised, kellel oli menopaus ning kes olid ülekaalulised.

Alkoholi tarbiva grupi naiste lemmikjook oli vein, sellel järgnes õlu ja kangem alkohol. Vähi uuesti tekkimise riski kasvatas 3  - 4 kogust alkoholi nädalas, kuid alkoholi liik rolli ei mänginud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles