Perearstide leidmise probleem võib lähiaastail suureneda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavu on olnud raskusi viiele perearsti nimistule arsti leidmisel, sest mitmed konkursid on luhtunud, kuid probleem võib süveneda nelja-viie aasta pärast, kui paljud perearstid lähevad pensionile.


Maavalitsustelt andmeid kogunud siseministeerium märkis vastuseks maaomavalitsuste liidu järelepärimisele, et probleeme esineb eelkõige väiksemates omavalitsustes.

Näiteks alla 1600 elanikuga omavalitsusi on 95, sealhulgas alla 1200 elanikuga omavalitsusi 54 ehk väiksemaid, kui on perearsti nimistu miinimumsuurus. Ühe perearsti nimistu suuruseks on määratud 1200- 2000 inimest.

Vastupidiselt maapiirkondadele on suuremates keskustes, Tallinnas ja Tartus, probleem pigem selles, et mõne perearsti nimistu ületab 2000 inimest.

Maavalitsused leiavad, et perearstide töö paremaks tagamiseks tuleks suurendada arstide riiklikku koolitustellimust ning vähendada perearstide mittemeditsiinilisi kohustusi, märkis siseministeerium.

Lisaks leidsid maavalitsused, et kohalikud omavalitsused võiksid olla perearsti nimistuid pidavate äriühingute osanikeks, tagades sellega, et perearsti lahkumise korral ei jääks koht teenuse osutamiseks tühjaks. Nende hinnangul tuleb luua üleriigiline asendusarstide andmebaas ning anda suuremad õigused pereõdedele, mis nõuab muudatusi õigusaktides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles