Vähene sotsiaalne toetus soodustab vanuritel depressiooni

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkinsoni tõvega inimestel on sageli ka depressioon.
Parkinsoni tõvega inimestel on sageli ka depressioon. Foto: Caro / Scanpix

Ameerika Rochesteri Ülikooli Meditsiinikeskuse uurijad tõid välja peamised põhjused, miks just vanematel inimestel esineb suurim võimalus depressiooni väljakujunemiseks.


Uuringu tulemustest järeldati, et kõrge riskigrupi inimeste puhul on võimalik kõige odavamalt saavutada parim tulemus, vahendab Physorg.

«Inimestel, kellel on kerged depressiooni sümptomid, kellel on sotsiaalsel tasandil teiste inimeste vähene toetus ning kellel on varasemalt depressioon esinenud, esines tõsine risk 1-4 aasta jooksul suurema depressiooni tekkimiseks,» seletas uurimist juhtinud psühhiaatriaprofessor Jeffrey M. Lyness.

Uurimuses osales rohkem kui 600 65-aastast ja vanemat inimest, kes koguti kokku erinevatest meditsiiniasutustest New Yorgi osariigis. Analüüsis kaasati ainult need patsiendid, kellel ei olnud aktiivset suurema depressiooni diagnoosi.

Nelja aasta jooksul tehti igaaastaselt kõigi osalejatega täiendavad süvaintervjuud. Selle perioodi jooksul esines 5,3 protsendil inimestel suurem depressioonihoog.

«Arvestades vanurite depressiooni komplikatsioone, on nende puhul ennetav lähenemine äärmiselt oluline mitte ainult psühholoogiliste piinade vähendamiseks vaid ka ära hoidmaks depressiooni kahjulikku toimet kombineerituna teiste haigustega,» selgitas Duke'i Ülikooli Meditsiinikeskuse professor Warren D. Taylor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles