Oomega-3 rasvhapped polegi nii kasulikud?

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe.
Lõhe. Foto: SCANPIX
Kanada uurijad leidsid, et paljukiidetud oomega-3 rasvhapped ei pruugigi nii kasulikud olla, kuna nende tarbimine suurendab ajutiselt rasvade sisaldust veres.

Lisaks kasvab oomega-3 tüüpi rasvhapete tarbimise järel veres lühiajaliselt ka trombide moodustamises osalevate molekulide hulk, kirjutab Healthday.

Uuringut juhtinud toitumisteadlane Lindsay E. Robinson Guelphi ülikoolist nimetas avastust üllatavaks, kuid rõhutas, et oomega-3 rasvhapete pikaajaline mõju on siiski positiivne.

«Soovitused oomega-3 rasvhapete tarbimist suurendada põhinevad väga korralikel uuringutel ja meie avastus neid ei muuda,» ütles Robinson. Oomega-3 parimaks allikaks on rasvane kala. Seda tüüpi rasvhapete regulaarsel tarbimisel väheneb veres trombide tekkimise oht ja sellest tulenevalt ka insuldi või infarkti esinemise tõenäosus.

Robinson lisas, et uuring viidi läbi keskealiste meestega, kes põdesid metaboolse sündroomi nimelist ainevahetushäiret. «Meil pole võrdlusmaterjali tervetest inimestest koosnevalt kontrollgrupilt, kuna selles uuringus seda polnud,» ütles toitumisteadlane.

Uuringus osales kaheksa meest, kes tarbisid katsete ajal ohtralt oomega-3 rasvhappeid sisaldavat toitu, vähese rasvhapete sisaldusega toitu või ainult vett. Seejärel mõõdeti nende veres mitmeid trombide moodustumist ja rasvade sisaldust puudutavaid näitajaid.

Selgus, et oomega-3 sisaldanud toidu söömise järel suurenes veres rasvade sisaldus ja ka trombide tekkimise tõenäosus tõusis.

Robinson kinnitas, et vere rasvasisalduse suurenemise mehhanisme tuleb veel uurida ning ilmselt on oomega-3 mõju pikaajalisel tarvitamisel teistsugune.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles