Inimesed alahindavad oma joomist

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed alahindavad oma alkoholitarbimist, pidades seda väiksemaks kui see tegelikult on.
Inimesed alahindavad oma alkoholitarbimist, pidades seda väiksemaks kui see tegelikult on. Foto: AFP / Scanpix

Inglismaal läbi viidud uuringu kohaselt alahindavad inimesed tugevasti alkoholikogust, mille nad ise ära joovad.


Inglased joovad nädalas ära pudeli veini rohkem, kui nad seda ise arvavad tegevat, kirjutab

BBC

.

See võib tuleneda asjaolust, et karmide joomaperioodide jooksul võib meelest minna, kui palju ära sai joodud. Alkoholi müük peaks vähenema vähemalt kolmandiku võrra, et jääda alkoholi tarbimise soovituslikesse piiridesse.

Briti Tervise Arengu Instituudi poolt läbi viidud uuringu kohaselt joob 41 protsenti meestest ning 32 protsenti naistest ühe nädala ühel päeval rohkem kui soovituslik.

Selle uuringu tulemuste ning reaalsete müüginumbrite vahe on aastas 225 miljonit liitrit puhast alkoholi, mis vastab 430 alkoholiühikule nädalas või 44 miljonile pudelile veinile.

«Me võrdlesime omavahel maksustatava alkoholi ja selle müügi numbreid kogusega, mis tuli välja tarbimisuuringust ning tegelikkus on see, et iga jooja kohta jäi puudu üks pudel veini nädalas,» selgitas uuringu juht ning Briti tervisekaitse professor Mark Bellis.

Alkoholiühingu juht Don Shenker selgitas, et kui me alahindame joodava alkoholi kogust, siis me ka alahindame selle poolt tekitatavat kahju, mis mõjutab nii meie perekonda, kogukonda kui ka ühiskonda.

Eesti Konjunktuuriinstituudi 2008. aasta uuringu kohaselt alahindavad ka eestlased oma alkoholitarbimist, pidades seda väiksemaks, kui see tegelikult on.

Kuigi 76 protsenti inimestest tõdevad, et Eestis juuakse palju, siis enda alkoholitarbimist hinnatakse pigem väheseks või mõõdukaks.

Konjunktuuriinstituudi alkoholi tarbimise uuringu kohaselt hindab vaid kaks protsenti oma alkoholitarbimist suureks. 15 protsenti inimestest väidab, et nad ei joo üldse alkoholi.

Inimesed ei taju, et nende joodavad kogused on pidevalt suurenenud. Alkoholi müük Eestis on aasta-aastalt suurenenud, samal ajal on vähenenud nende inimeste arv, kes peavad oma joomist mõõdukaks ja suurenenud nende arv, kes peavad seda väheseks.

Eesti Konjuktuuriinstituudi andmetel joodi Eestis 2008. aastal ühe inimese kohta ligi 12 liitrit absoluutset alkoholi, millega oleme Tšehhi järel teisel kohal ja edestame kõiki põhjamaade riike.

Sellega ületame kahekordselt Maailma Terviseorganisatsiooni poolt määratletud piiri kuus liitrit elaniku kohta, millest alates hakkavad tekkima tõsised kahjud rahva tervisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles