Noorena seksuaalelu alustamine tõstab emakakaelavähi riski

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Noores eas seksuaalelu alustamine suurendab värske uurimuse kohaselt kahekordselt emakakaelavähki haigestumise riski.



Teadlased uurisid, miks on vaesematel naistel suurem emakakaelavähi risk ning leidsid, et need naised alustavad seksuaalelu umbes neli aastat nooremas eas kui rikkamad naised, kirjutab

BBC

.

Varem arvati, et erinevus on pigem seotud vähiseisundite kehvema varajase avastamisega vaesemates piirkondades, kuid värske uurimus tõestas, et see polegi kõige olulisem faktor.

Ligi 20 000 naist hõlmanud uurimusest selgus, et emakakaelavähki haigestumise riski tõstab nooremas eas seksuaalelu alustamine ning nooremas eas lapse saamine. Seksuaalpartnerite arv ja suitsetamine ei mänginud aga riski suuruse juures mingit rolli.

Uurimuse juhtivautor dr. Silvia Franceschi ütles, et uurimus ei puuduta vaid teismelisi - vähirisk oli kõrgem ka neil naistel, kes astusid esimest korda vahekorda 20-aastaselt - võrreldes nendega, kes tegid seda alles 25-selt.

«Meie uurimuses muutusid vaesemad naised seksuaalselt aktiivseks keskmiselt neli aastat varem. Nii võisid nad ka varem nakatuda papilloomiviirusesse, mis sai rohkem aega pika vähi kujunemisele eelneva sündmustejada arenduks,» selgitas dr. Franceschi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles