Pohmell nõrgestab noore inimese otsustusvõimet

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi põhjustab peale pohmelli ka keskendumisraskusi ning reaktsiooni aeglustumist.
Alkoholi põhjustab peale pohmelli ka keskendumisraskusi ning reaktsiooni aeglustumist. Foto: Caro / Scanpix

Vastavaldatud uurimuse kohaselt on joobe mõju tunda veel pärast sedagi, kui alkoholi enam organismis pole - alkohol ei tekita pelgalt pohmelli, vaid aeglustab ka reaktsiooni järgmisel hommikul ning tekitab keskendumisraskusi.


Rhode Islandi ja Massachusettsi teadlased Ameerikas leidsid, et pole vahet, kas joodud alkohol oli hele või tume, aju häirituse tase oli järgmisel päeval sama suur, kirjutab

Reuters

.

Tugeva joomise mõjude uuring põhineb andmetel, mis koguti 95-lt noorelt vanuses 21 kuni 33. Uuritavad veetsid kaks ööd uuringukeskuses. Ühel õhtul joodeti neile sisse viina või viskit segatuna koolaga ning teisel õhtul anti katsealustele platseebojooki.

Teadlased määrasid kindlaks alkoholisisalduse nende veres, unemustrid ning mõtlemisvõime kiiruse.

Eelnevad uuringud on näidanud, et mida ebapuhtam on alkohol, seda kehvemini jooja ennast järgmisel hommiku tunneb. See uuring kinnitas, et aju häirituse tase on erineva alkoholi puhul sama.

«Vahet polnud, kas tegu oli viski või viinaga, kõige olulisem oli siiski alkohol ise,» seletas Browni Ülikooli teadlane dr. Damaris Rohsenow.

Inimesed, kes jõid eelmisel õhtul alkoholi, arvasid, et nende autojuhtimisvõime oli sama hea või parem võrreldes nendega, kellele anti platseebojooki.

«Hea rusikareegel oleks oodata järgmisel hommikult nii kaua, kui ennast enam nii näruselt ei tunne ja alles siis asuda tegevuse juurde, mis eeldab ohtliku tehnika käsitlemist,» rääkis Rohsenow.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles