Uuring: paratsetamool leevendab ka südamevalu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu
Peavalu Foto: Helin Loik / Naisteleht
Valuvaigisti atsetaminofeen ehk paratsetamool võib lisaks füüsilistele vaevustele ka psühholoogilist valu leevendada.

Sellele järeldusele jõuti 62 terve kolledžiõpilasega tehtud katses, kus vaadati, kuidas USAs Tylenoli nime all müüdava atsetaminofeeni võtmine nende tõrjutustunnet mõjutab, kirjutab Healthday.

Osalejad jagati kahte gruppi. Ühe liikmed võtsid iga päev 1000 milligrammi atsetaminofeeni, teise gruppi kuulujad aga platseeboravimit. Kolme nädala jooksul võtsid noored tablette ja hindasid spetsiaalset skaalat kasutades, kui suurt sotsiaalset tõrjutust nad tunnevad.

Leiti, et atsetaminofeeni võtnud noored hakkasid katseperioodi jooksul vähem haigetsaamist ja sotsiaalset tõrjutust väljendama, platseebo võtjate tunded aga ei muutunud.

Katset korrati 25 tudengiga, kes võtsid päevas kas 2000 milligrammi atsetaminofeeni või platseebot. Kolm nädalat hiljem mängisid osalejad arvutimängu, mis stimuleeris sotsiaalset tõrjumist (mängija osales virtuaalses pallimängus, kus mingist hetkest alates ei visatud talle enam palli).

Arvutimängu ajal uuriti magnetresonants-meetodil osalejate aju ning leiti, et valuvaigistit võtnute ajus oli reaktsioon emotsionaalsele valule nõrgem.

Uuringu autor C. Nathan DeWall Kentucky ülikoolist selgitas, et aju tunnetab emotsionaalset valu sarnaselt füüsilisele. «Leidsime, et füüsilise valu vaigistamine vaigistab emotsionaalset valu,» ütles ta.

Uurijate arvates peitub avastuse põhjus selles, et emotsionaalse ja füüsilise valuga tegeleb sama ajupiirkond.

Positiivsete emotsioonide tase valuvaigisti võtmise ajal ei vähenenud, kuid samas ei kogetud neid ka rohkem, mistõttu DeWall rõhutas, et atsetaminofeeni võtmine ei tekita õnnetunnet. «Leidsime, et tõrjutuse korral atsetaminofeeni võttes ei tundu asjad enam nii halvad,» ütles uurija avastust hoolikalt sõnastades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles