Näo enneaegses vananemises ei saa geene süüdistada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näo vananemine sõltub eelkõige elustiilist.
Näo vananemine sõltub eelkõige elustiilist. Foto: SCANPIX
Kaksikutega tehtud uuring näitab, et näonaha vananemise kiirus sõltub rohkem elustiilist kui geenidest.

Suurimad näonaha vananemise kiirendajad on liigne päevitamine, suitsetamine ja ülekaalulisus, kirjutab Reuters.

USAs Ohios asuva Case Westerni meditsiinikooli uurija Elma D. Baron ütles, et kaksikud pakuvad pärilikkuse ja keskkonnamõjude suhte hindamisel head uurimisainest. Kuna neil on samad või osaliselt kattuvad geenid, tulenevad erinevused kaksikute välimuses pigem keskkonnast.

Uuringus osales 65 paari kaksikuid vanuses 18-77 aastat. Neilt uuriti, kuidas nende nahk päikesele reageerib, milline on nende kehakal, kas neil on esinenud nahavähki ning kui palju nad alkoholi joovad ja suitsetavad.

Selgus, et suitsetajatel ja ülekaalulistel inimestel vananes näonahk kiiremini, ilmutades märke keskkonnast tulenevatest kahjustustest. Usinalt päikesekaitsekreeme kasutavatel ja alkoholiga piiri pidavatel inimestel toimus naha vananemine aeglasemalt.

Uurijad avaldasid lootust, et nende avastus õhutab inimesi suitsetamise ja liigse kehakaaluga võitlema ning päikesekaitsekreeme kasutama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles