Hambaaugu parandamise hinnad erinevad kuni neli korda

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaravi hinnakirjad.
Hambaravi hinnakirjad. Foto: Pm

Ehkki hambaravi lõplikku maksumust on arstil keeruline ennustada, tasub kliinikut valides hinnakirjale tähelepanu pöörata.

Parandus - Kliinik32 ootejärjekord ei ole kaks nädalat, nagu tabelis, vaid üks kuu.

Postimees uuris Eesti hambakliinikutest, kui kallis on esmane konsultatsioon, tuimastussüst ning väikse valguskõvastuva plommi paigaldamine. Lisaks andsid kliinikud teada, kui pikaks venib ooteaeg, kui hambaarsti suhtes eelistusi pole.

Hinnad võivad erineda üsna drastiliselt – ühe ja sama protseduuri hinnavahe võib küündida pea neljakordseks. Näiteks algab valguskõvastuva komposiittäidise hind Tallinna südalinna hambaravis Kliinik32 60 eurost, samal ajal kui Väike-Õismäel asuvas Sapiensis 16 eurost.

Tartus on hinnakäärid veidi väiksemad. Näiteks vanalinnas asuvas Cardensi hambaravis algavad plommi hinnad 49 eurost, kesklinna Kaariese hambakliinikus aga 25 eurost.

Hinnale lisandub visiiditasu

Komposiittäidise hinnale lisandub visiidi- ja konsultatsioonitasu, sageli veel tasu röntgenpildi ja tuimastuse eest.

Hambakliinikud tunnistavad, et ravi maksumuse suurust on ilma hammast nägemata väga keeruline välja tuua. See selgub, kui patsient on hambaarstitoolist juba püsti tõusnud.

«Purihamba auk on haigus – hambakaaries. «Augu parandamine» on kaariesest haigestunud hamba ravi. See on tervishoiuteenus, mille hind koosneb mitmest komponendist: tööjõukulud, materjalide, seadmete ja instrumentide kulu ning ruumidega seotud kulud,» selgitas Tartu Ode hambakliiniku juht ning Eesti Hambaarstide Liidu juhatuse liige Ülo Pintson.

Tema sõnul on võimatu suhu vaadates hinnata, kui väike on «auk» ning kui palju selle parandamine patsiendile maksma läheb.

Tasu sõltub mitmest asjast

«Hambaauk võib olla suur hamba kahjustus, mis võib vajada ulatuslikku hamba restauratsiooni koos juureraviga. Siis muutub esialgu planeeritud töö maht ja hind oluliselt,» rääkis Ülo Pintson.

Mõnikord õnnestub hamba suretamist ja juureravi vältida, kasutades spetsiaalseid ravivõtteid ja materjale. «Siis ei ole arsti ja patsiendi jaoks olulisim küsimus selles, kui suur on silmaga nähtav karioosne kahjustus ja mis on selle ravi hind eurodes, vaid hoopis selles, kas ja mis meetodiga õnnestub hammast elusana või üldse säilitada,» selgitas hambaarst.

Hambaraviteenuse hind sõltub Pintsoni sõnul ka sellest, kas arst töötab üksi või koos assistendi ja abipersonaliga. «Hind sõltub sellest, kas arst kasutab mikroskoopi ja teisi uuenduslikke töövahendeid, materjale ja metoodikaid. Samuti sellest, kui palju ja millistel koolitustel arst osaleb,» loetles hambaarst. «Meditsiiniteenuste hinda ei saa võrrelda nii nagu vorsti hinda eri poodides.»

Hambaarstide hindu näeb loo juurde lisatud tabelist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles